Recenzie „Scena crimei” de Lucia Verona – o lectură savuroasă din culisele unei piese de teatru criminale

Am dat zilele trecute peste o serie polițistă tare faină, pe care nu știu cum am putut să o ratez până acum. Este vorba despre seria Stella Marian-Harrington, scrisă de Lucia Verona și apărută la Editura Tritonic, care în această toamnă s-a îmbogățit cu volumul al V-lea, Scena crimei. Ceea ce m-a atras în primul rând la carte a fost chiar coperta, care dezvăluie o crimă ce are loc la teatru, loc mai mult decât propice pentru intrigi și mistere, după părerea mea.

Cu toate că nu am citit primele patru cărți ale seriei, nu am avut nici un fel de probleme în a mă atașa de soprana Stella Marian-Harrington, care deși cucerește publicul român și din străinătate cu vocea sa mirifică, are și un fler deosebit în a rezolva crime. Concertează peste tot în Europa, este măritată cu un lord englez, în timpul curselor de avion citește romane polițiste și cum-ne-cum, deseori se găsește prin preajma unor crime suspicioase, la rezolvarea cărora nu ezită să se implice. Stela este așadar un personaj mai mult decât atrăgător, căruia dacă îi adăugăm o inteligență ascuțită și un umor fin, obținem o protagonistă savuroasă, o vedetă și la propriu și la figurat, atât în ale cântatului, cât și în ale seriei pe care o conduce atât de bine.

Scena crimei este o lectură antrenantă, care ne invită în culisele unui atac și a unei crime ce au loc în seara de premieră a unui spectacol de teatru. Agata Cristea scrie o piesă de teatru polițistă intitulată Diva în vacanță, inspirată după un caz întortocheat rezolvat de soprana Stella. La prima prezentare a spectacolului cu public, diva însăși este invitată să asiste. Însă, cu foarte puțin timp înainte de ridicarea cortinei, actrița ce o interpretează pe Divă este găsită inconștientă, cu puține șanse de supraviețuire. În ajutor sare însăși soprana, care deși nu a mai jucat teatru clasic, știe replicile piesei și nu poate spune nu unei așa provocări. Aceasta vrea în același timp să asiste la investigări, asta în ciuda faptului că ultimul caz la care a participat a zguduit-o puțin.

Cu piesa încă în desfășurare se descoperă și primul cadavru, al unuia dintre mașiniști. Astfel, scena unui atac devine oficial scena unei crime, iar toți actorii piesei sunt puși pe lista de suspecți.

Aceasta este intriga volumului, care captivează cititorul încă de la primele pagini. Ritmul este unul alert pe tot parcursul romanului, misterul este la cote ridicate, iar descrierea personajelor este realizată cu multă pricepere și minuțiozitate de către scriitoare. Mie mi-a plăcut enorm decorul ales, fiind o mare amatoare a teatrului, așa că am fost imediat prinsă în plasa subiectului. Nu am avut cum să nu remarc și câteva asemănări de limbaj și ritm cu opera Agathei Christie, soprana Stella Marian-Harrington ducând puțin cu șireata Miss Marple, dar bineînțeles, într-o variantă autohtonă mai tânără și mai efervescentă.

Baza romanului sunt dialogul și descrierile detaliate ale personajelor, care oferă cititorului o experiență savuroasă în culisele unei piese de teatru criminale. Umorul fin, pe alocuri chiar negru aș spune, al sopranei fac deliciul lecturii, iar râsul ei melodios Ahahahaha! este molipsitor și descrețește frunțile concentrate pe aflarea criminalului.

Și dacă cumva în timpul lecturii vi se pare ceva familiar la acest roman, ei bine, asta e pentru că o parte a fost publicat ca povestire în volumul colectiv Noir de Brașov. Personal, nu cred că această parte este închegată întru totul în acțiunea romanului Scena crimei, preferând ca lumina reflectoarelor să fie îndreptată doar spre evenimentele de la teatru. Însă, pentru cei ce nu au citit Noir de Brașov, această mică porțiune de narațiune este un detaliu în plus care refractează atenția cititorului înspre alte puncte de interes, dându-i mai mult mister.

Nu pot decât să vă îndemn să citiți cartea Scena crimei pentru a lua o pauză de la cotidianul anost și a de vă lăsați fermecați de o protagonistă savuroasă, o crimă ingenioasă, o distribuție de personaje alese pe sprânceană și cu tact și un final satisfăcător. Însă, vă avertizez, odată ce ați gustat din șarmul sopranei Stella Marian-Harrington, veți vrea să o urmați peste tot și să îi descoperiți toate peripețiile.

Și că tot vorbeam de alte aventuri ale divei, o puteți citi pe Stella Marian-Harrington și în celelalte patru volume ale seriei: Crima de la jubileu, Crime la festival, Moartea vine la premieră și Vacanțele unei dive. Eu una de-abia aștept să mă mai delectez și cu alte cazuri captivante și ingenioase ale acesteia, fiind un personaj de care m-am atașat din prima clipă.

Scena crimei de Lucia Verona a apărut la Editura Tritonic în colecția Thriller & Mystery și este disponibilă aici.


Lasă un comentariu