Magia Crăciunului aduce bucurie în viețile copiilor și adulților, învăluindu-i ca o mantie argintie de iarnă și ducându-i pe meleagurile beatitudinii. Fie că vorbim de mirosul cozonacilor din cuptorul bunicii, mersul la săniuș pe dealurile înzăpezite sau deschiderea cadourilor în ziua de Crăciun, fascinația pentru această sărbătoare se naște odată cu noi și rămâne în sufletele noastre atâta timp cât ne dăm voie să visăm. Multă magie crăciunistică am simțit și citind cartea Lianei Alexandru – Cea mai frumoasă noapte. Cea mai frumoasă zi, care nu numai că surprinde esența sărbătorilor de iarnă, dar aduce în fața cititorilor cu inima blândă două povești ce joacă rolul de portițe spre tărâmul fermecat al copilăriei.

Ceea ce m-a atras în primul rând la acest volum este forma acestuia, fiind alcătuit din două povești paralele, cu coperți cu susu-n în jos, care, cum de altfel a spus și scriitoarea însăși, sunt ca o îmbrățișare a iernii. Cele două povești nu urmează cursuri opuse, ci formează o pereche jucăușă de imaginație.

Cea mai frumoasă noapte ne duce pe urmele lui Moș Crăciun, care nu dorește să trăiască într-o lume unde nu este zăpadă, unde animalele suferă din cauza indiferenței oamenilor și unde copiii trăiesc magia Crăciunului prin intermediul ecranelor. De aceea, acesta decide să plece în căutarea unor animale fabuloase care să pună în scenă un spectacol magic și să salveze Crăciunul.
„ – Ca tine, Rudolf! Căci o mare putere stă în farmecul inocenței. Copiii te adoră când apari în lumea lor și adorm, visând frumos. Apoi, se trezesc fericiți și plini de daruri! Căci tu, Rudolf, ești un maaare vrăjitor!„
Cu ajutorul micuțului ren Rudolf și al bufniței înțelepte Owlie, Moș Crăciun dă peste o mână de animale fabuloase care îi vor forma convoiul legendar: Fuffy Blue – cel mai vesel iepuraș, Grey – cel mai curajos lup, Polly – cel mai mare și delicat urs blând, Sylvie – o vulpe argintie, cu mult talent în actorie, Lippy – cea mai iubitoare focă, Sisi – morsa ce citește gândurile și Unica – balena cu corn în frunte. Ceea ce va ieși din spectacolul pus în scenă fără repetiții al acestei echipe este o adevărată încântare pentru ochiul cititorilor.


Cea mai frumoasă zi este o continuare a primei povești, avându-l pe Moș Crăciun pregătit să împartă cadouri copiilor din întreaga lume. Însă, atunci când descoperă o fetiță tristă ce nu se poate bucura de daruri pentru că este departe de mama ei, Moș Crăciun îngheață timpul și îi oferă șansa micuței Merry de a descoperi povestea Crăciunului. Aceasta se va îmbarca la bordul unei călătorii fascinante alături de animalele fabuloase ale Moșului, unde imposibilul este cuvântul cheie.
„ – Nu credeam că animalele fabuloase sunt adevărate, spuse Merry, cu inocență, mângâind blana sură a bătrânului Grey.
– Sunt câtă vreme se mai pot ascunde, interveni Owlie. Ele nu se lasă descoperite decât de cei care le privesc cu inocență.„
Prin intermediul lui Merry, toți copiii pot deveni curajoși și curioși și își pot lăsa imaginația să zburde. Realul nu este o opțiune în noaptea de Ajun, creativitatea așternând povești uimitoare.

Încondeiate cu ajutorul ilustrațiilor Danielei Olaru, cele două povești prind viață în ochii celor ce le citesc, fiind lectura perfectă pentru a intra în spiritul Crăciunului. Liana Alexandru face magie cu ajutorul cuvintelor și metaforelor și așterne două legende moderne ce nu doar încântă, ci și trimit semnale de alarmă cu privire la situația climatică îngrijorătoare. Spiritul Crăciunului este astfel întrețesut cu cel civic, oamenii și animalele fiind nevoiți să se ajute reciproc pentru a salva magia naturii albe.


Mi-au plăcut la nebunie ambele povești, acestea fiind asezonate cu tot ce îi trebuie unei lecturi pentru visători – imaginație zburdalnică, personaje fabuloase, aventuri surprinzătoare, umor și voie bună, dar și lecții despre bunătate, curaj și trebuința de a încerca să tratăm planeta ca pe un prieten, nu ca pe un obiect de care ne putem folosi la nesfârșit. Recomand cartea tuturor ce încă mai cred într-o lume unde magia albă a Crăciunului se trăiește prin viul grai al naturii și al familiei și nu prin intermediul tehnologiei.
Cea mai frumoasă noapte. Cea mai frumoasă zi de Liana Alexandru, cu ilustrații de Daniela Olaru, a apărut la Humanitas Junior și este disponibilă aici.