„Fii tu însuți când vorbești. Manual esențial de gramatică relațională prin metoda ESPERE” de Jacques Salome

De câte ori am zis ceva către cineva iar aceea persoană nu a înțeles ce am vrut să spunem, ofticându-se sau supărându-se? De câte ori am vrut să întrebăm ceva dar nu am știut dacă să o facem sau nu de teamă să nu supărăm sau să incomodăm? De câte ori ne-am simțit neînțeleși când eram mici, ca și cum părerea noastră nu ar conta? Astfel de exemple se găsesc cu duiumul, esența lor fiind o comunicare nereușită, neegală la ambele sensuri sau existentă doar dintr-o parte. Ceea ce vorbim și felul cum vorbim este unul dintre cele mai vitale aspecte ale ființei umane, prin vorbe desfășurându-ne totul în jurul nostru. Și totuși, nu ne învață nimeni cum să vorbim, ci doar cum să formăm cuvinte.

„O comunicare sănătoasă presupune a face loc libertății celuilalt.„

Jacques Salome este un cunoscut psihosociolog, pedagog, formator, conferențiar, scriitor și poet francez, care își dedică timpul încercând să îi învețe pe oameni cum să se facă auziți și cum să se asculte între ei pentru ca toți să trăim în armonie. Fii tu însuți când vorbești este un volum adresat în primul rând părinților, care fie sunt în pană de idei și nu știu cum să se mai înțeleagă cu proprii copii, fie vor de la început să le ofere acestora un mediu relaxat și încurajator pentru ca aceștia să crească simțindu-se în siguranță și liberi să se dezvolte corect și natural.

Cartea poate fi folosită ca un suport ideal pentru profesori, care de multe ori se trezesc că vorbesc cu fețe goale la clasă sau care sunt nevoiți să aibe de-a face cu replici șmechere și jignitoare din partea pupililor. Ba mai mult, cartea poate constitui o lectură captivantă despre cum să vorbim și să ascultăm mai bine pentru a avea relații productive și sănătoase cu cei din jur.

„Textul se adresează tuturor celor care nu doresc să mai trăiască pe Planeta Tăcerii.„

Volumul lui Jacques are la bază Metoda ESPERE – Energie Specifică Pentru o Ecologie Relațională Esențială / Educațională – metodă creată chiar de scriitorul francez din dorința de a igieniza comunicarea, de a-i tăia uscăciunile și de a planta un soi nou și curat al vorbirii. Respect și Responsabilitate sunt stâlpii de temelie al acestei metode, care încurajează interlocutorii la adevăr și sprijin reciproc. Nu doar părinții vor avea de învățat din paginile acestui volum, ci orice adult ce dorește să trăiască o viață liberă și fericită alături de cei din jurul său.

„A învăța să comunicăm se aseamănă cu grădinăritul, dacă acceptăm să descoperim, să întreținem și să lăsăm să înflorească grădina care se află în interiorul ființei noastre.„

Jacques asociază acest proces de învățare al comunicării cu grădinăritul, ceea ce ne duce cu gândul la un procedeu de lungă durată. Dacă investim timp și dedicație obținem o grădină frumoasă, dar dacă lenevim la capitolul întreținere sau dacă nu avem stare și grăbim anumite procedee, atunci riscăm să lăsăm grădina să se ofilească sau să ardem vegetația. O comunicare bună între interlocutori necesită timp, exercițiu și răbdare, iar de multe ori, puterea de a nu contracara vreo remarcă nelalocul ei de la celălalt vorbitor.

Mi-a plăcut abordarea lui Jacques, stilul său este unul clar și direct, fără detalii inutile. Cu toate că este o carte de nonficțiune, volumul are parte de o fluiditate captivantă, iar informațiile esențiale iasă mereu în evidență. Un alt mare plus al acestui volum îl are întregul concept atractiv gândit de Ela Stoica în ceea ce privește viziunea grafică și DTP, de ilustrații ocupându-se Francoise Malnuit. Volumul se aseamănă cu o prezentare power point, paginile nefiind încărcate cu definiții lungi și întortocheate, ci totul este aerisit și interactiv, cu multe exemple concrete și situații în care ne putem găsi cu ușurință.

Pertinente și sprijinite pe date concrete sunt și ideile lui Salome în ceea ce privește carențele sistemului de învățământ, care deși ne învață fracții și formule inutile, trec cu vederea peste vitala nevoie a copiilor de a știi cum să vorbească unul cu celălalt, cum să se facă înțeleși și cum să nu abuzeze de vorbele ce i-ar putea răni pe cei din jur. Cred și eu cu tărie că programa școlară ar avea nevoie de metoda ESPERE, ar fi un plus atât pentru copii, cât și pentru profesori și părinți.

„Contrar față de ceea ce cred mulți adulți, copiii nu așteaptă întotdeauna răspunsuri la întrebările lor… ci mai degrabă ei așteaptă din partea părinților o disponibilitate în a înțelege preocupările și neliniștile lor.„

Am citit cu mare plăcere acest volum, am pus numeroase post-it-uri și am rezonat cu ideile lui Jacques. Vreau să pun în practică cât mai multe din procedeele sale atât cu micuța mea când va mai crește, cât și cu toți cei din jurul meu. Volumul face parte din recent lansata colecție Arta comunicării în relații, unde deja este acompaniat de Simbolizarea și actele simbolice. O cale și un instrument de comunicare, dezvoltare și reconstrucție a sinelui de Valeria Bollud-Salome și Jacques Salome și Povești vindecătoare despre lucruri mărunte ce ascund posibilități infinite de Jacques Salome, urmând ca alte titluri bune să le urmeze cursul. Consider că acest volum al lui Salome este și un excelent manual de parenting, venind în ajutorul părinților ce vor să cultive o relație sănătoasă, fericită și corectă cu copiii lor. Avem grijă la ce mâncare punem în corpurile noastre, dar trebuie să avem grijă și la ce vorbe scoatem din gură,, iar acest volum este manualul perfect pentru o comunicare eficientă și egală între vorbitori.

„Dacă îl fac pe celălalt responsabil de ceea ce simt în interiorul meu, nu va mai fi cazul să mă responsabilizez, rămânând astfel în postura victimei acuzatoare.„

Fii tu însuți când vorbești. Manual esențial de gramatică relațională prin metoda ESPERE de Jacques Salome a apărut în traducerea lui Gabriel Doru Avram la Editura Herald și este disponibil aici.

Publicitate

2 gânduri despre “„Fii tu însuți când vorbești. Manual esențial de gramatică relațională prin metoda ESPERE” de Jacques Salome

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s