Recenzie „Obscuritas” de David Lagercrantz

Dacă e sâmbătă, aproape sigur este un nou blog tour dedicat literaturii crime. Săptămâna aceasta ne îndreptăm atenția asupra unui thriller suedez – Obscuritas. David Lagercrantz semnează acest nou titlu apărut la Editura Trei, fiind primul volum dintr-o nouă serie intitulată Rekke și Vargas.

Romanul ne duce pe meleagurile nordice, acolo unde un arbitru originar din Afganistan este ucis la Stockholm, asta după ce a fost asaltat la un meci de către tatăl unui fotbalist. Este găsit nu mult după aceea, mort, în pădure. Bineînțeles că principalul suspect este agresorul de la meci, Giuseppe Costa. Cu toate acestea, bărbatul nu mărturisește, așa că poliția apelează la Hans Rekke, un profesor universitar cunoscut pentru tehnicile sale de interogatoriu, care nu este de acord cu această ipoteză.

Ancheta nu înaintează în nici un fel, suspectul este eliberat, doar tânăra polițistă Micaela Vargas nu renunță la caz. Aceasta vrea să îl readucă în anchetă pe Rekke, asta după ce acesta suferise o puternică cădere nervoasă. Cei doi dau peste alte indicii, ce îi duc pe urmele teroriștilor torturați de CIA.

Ceea ce face acest roman să fie diferit de alte thrillere este faptul că prezintă o lume diferită, aceea a talibanilor din Kabul, pe care îi vedem în plin dezmăț sângeros asupra celor ce cântă la un instrument muzical. Aceste scene mi-au atras atenția în mod deosebit, alături de momentele în care echipa Rekke – Vargas pun cap la cap detaliile întregului tabloului feroce.

Trebuie să recunosc că mi-a luat mai bine de jumătate de carte să intru în ritmul ei, la început totul derulându-se haotic și fără substanță. Mă gândeam că naratorul nu face nimic diferit față de alte mii de thrillere, dar după ce se adâncesc treburile, și avem parte de descrieri ale talibanilor, ritmul se intensifică.

Nu m-am atașat de protagoniști, cel puțin nu încă. Vargas este o tânără polițistă în plină ascensiune, care, normal, este singura care știe unde să caute indicii. Acest clișeu este puțin prea uzat pentru mine, iar naționalitatea ei hispanică nu a adus nimic în plus, originile sale nefiind puse în evidență deloc în această primă carte. Despre Rekke nu prea știu ce să zic, m-a cam enervat la un moment dat, naratorul folosind tiparul inadaptatului social cu o minte strălucită. Asemănarea sa cu Sherlock Holmes vine din atenția pentru detaliile minore, care îi ajută pe amândoi să descopere o mulțime de lucruri despre persoanele din jur.

Dacă voi continua seria? Cel mai probabil, nu renunț eu așa ușor, acest prim roman având ceva elemente afgane construite atractiv de către scriitorul suedez. Obscuritas nu este primul său roman, acesta fiind cunoscut în întreaga lume pentru scrierea celor trei continuări a trilogiei Millennium a lui Stieg Larsson. A mai scris biografia fotbalistului Zlatan Ibrahimovic și povestea ficționalizată a matematicianului Alan Turing.

Obscuritas de David Lagercrantz a apărut în traducerea lui Carmen Vioreanu la Editura Trei și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititori înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și pe blogurile lor pentru a putea citi și părerile lor cu privire la carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalledCitește-mi-l și Pălărisme..


Lasă un comentariu