Roberto Bolano este considerat a fi unul dintre cei mai importanți scriitori din America Latină a secolului trecut. Născut în Chile în 1953, acesta a scris ficțiune, non-ficțiune și poezie. Cu toate că a decedat la vârsta de doar cincizeci de ani, Roberto Bolano a lăsat în urmă o moștenire literară importantă, ce continuă și în zilele de azi să cucerească milioane de cititori din întreaga lumea. În colecția Anansi Contemporan tocmai ce au fost publicate două romane de-ale sale – O stea îndepărtată și Târfe asasine, urmând ca altele precum Nocturnă în Chile și 2666 să fie lansate în curând.
Eu am ales ca primă întâlnire cu stilul scriitorului chilian romanul O stea îndepărtată datorită celor de la cotidianul spaniol La Vanguardia care spune despre carte că este „o adevărată capodoperă ce va rămâne și o lectură crucială în corpusul literaturii contemporane.„ Ei, și cu o așa recomandare trebuie să recunosc că așteptările mele au crescut considerabil.

Cartea ne duce pe urmele lui Alberto Ruiz-Tagle, un poet autodidact ce își dă frâu liber pasiunii pentru artă atât prin puterea peniței, cât și a terorii. Alberto lasă în urmă serile de la atelierul de poezie și se folosește de întregul cer pentru a-și manifesta spiritul de artist. Devine Carlos Wieder, și în timpul unei dictaturi sumbre din anii ’70 își pune casca de pilot și la bordul unui avion german din timpul celui de-al Doilea Război Mondial desenează versete din Biblie pe cer.
„Wieder era tot timpul ca răsărit din ochiul unei furtuni: vulnerabil, ud până la oase, dar cu farmecul intact.„
O astfel de realizare măiastră îi aduce repede faima, așa că este invitat tot mai des de oficialii politici pentru a fermeca lumea cu talentul său. Carlos Wieder este însă mult mai mult de atât, este mâna dreaptă pentru multe acte de violență și tortură, instigând frică și teroare printre cei ce nu simpatizau noua dictatură. Nici actul crimei nu îi este necunoscut, acesta acceptându-și întru totul rolul de torționar cu suflet de artist.
Volumul ne prezintă viața tumultoasă a lui Carlos Wieder, așa cum este înțeleasă din umbră de către câțiva compatrioți de-ai săi ce l-au cunoscut în diferite stadii ale exploziilor sale sângeroase, de tip cultural sau fanatism politic. Trecerea sa de la un poet tăcut și cât de cât talentat la un temător criminal se face o dată cu dispariția gemenelor Garmendia, două tinere foarte pricepute în arta poeziei pe care Carlos le-a cunoscut la atelierul de creație literară. Și, de aici încolo, urmează un potop de atrocități și crime, amestecate cu o sublimă artă a poeziei pe cer.
„Moartea este prietenie.
Moartea este Chile.
Moartea este responsabilitate.
Moartea este dragoste.
Moartea este creștere.
Moartea este comuniune.
Moartea este curățenie.
Moartea este inima mea.
Moartea este înviere.„

Personajul lui Wieder este o enigmă, un nume cunoscut de mulți, dar o persoană neștiută în intimitate de nimeni. Tocmai din pricina acestei discrepanțe personajul său este atractiv pentru cititori, care sunt fermecați și dezgustați deopotrivă de forța spiritului său. Roberto Bolano nu merge pe forma tiparului clasic de a prezenta un personaj atât de puternic ca Wieder, ci se folosește de alte persoane pentru a-i spune povestea, întărind astfel caracterul misterios al acestuia.
Dacă mi-a plăcut cartea? Greu de zis. Stilul lui Bolano este unul hipnotic, ce șochează prin detalii macabre și explicite, dar care are și momente de o frumusețe sublimă. În cele 160 de pagini m-am simțit ca într-un delir artistic, unde tonul este săltăreț și agitat, tipic cumva scriitorilor latini cu sânge înfocat. Cred că coperta cărții a fost aleasă excelent pentru un mic preview de ceea ce îi așteaptă pe cititori înăuntrul paginilor, totul fiind ca un vârtej de cadre tensionate, intense și realiste.
Volumul are și caracterul unui mystery thriller, cea mai mare parte a sa focusându-se pe găsirea acestui criminal în serie în care Wieder s-a transformat. Avem chiar și un detectiv ce împreună cu naratorul întregului roman încearcă să dea de urma poetului la douăzeci de ani de la triumful sângeros al pilotului. Avem așadar un text închegat și dens cu și despre arta poeziei, despre o fire instabilă, colerică și tensionată, o anchetă detectivă, multă culoare și viața din umbră a unui asasin al dictaturii chiliene din timpul lui Salvador Allende.
Eu recomand cartea cititorilor de peste 18 ani, având anumite scene mult prea explicite pentru a nu tulbura, măcar cât de cât, starea cititorului. Cred că Roberto Bolano este un scriitor extrem de talentat, nu degeaba a fost comparat cu Thomas Pynchon și Don DeLillo, aceștia având în comun electricitatea cuvintelor și efectul de iluzie și vis febril.
O stea îndepărtată de Roberto Bolano a apărut în traducerea Alinei Cantacuzino la Editura Pandora M și este disponibil pe site-ul celor de la Cartepedia aici.
