„Stai jos sau cazi” de Bogdan Munteanu – crâmpeie din viața unui epileptic povestite cu empatie, emor și sinceritate

Anul acesta, colecția n’autor s-a mărit cu un volum minunat, ce tratează un subiect cumva tabu pentru mulți – epilepsia. Stai jos sau cazi este un micro roman scris de Bogdan Munteanu în care o boală incurabilă nu este studiată cu o răceală de doctor, ci cu umor și înțelegere.

Epilepsia este o boală foarte răspândită în întreaga lume, aproximativ 1% din populație suferind de ea, dar nu este înțeleasă prea bine, sau mai deloc, de publicul larg. Doar cei ce trăiesc cu ea sau care știu pe cineva apropiat ce o are știu cu ce se mănâncă și cum afectează traiul de zi cu zi. Dar acest volum nu ne învață în termeni tehnici despre epilepsie, ci ne prezintă câteva momente din viața cuiva ce trece prin viață alături de boală. Nu este nici un scenariu menit să șocheze sau subiectul unui thriller cu criminali în serie, ci o lectură plăcută și sinceră ce adună laolaltă frânturi diverse din viața unui epileptic.

„N-am acceptat boala, încă o iau peste picior. O fi și o chestie de demnitate. Nimănui nu-i place să fie îngenuncheat.„

Cartea îl are în prim plan pe Ciprian, alături de care pășim în lumea epilepsiei, unde îl putem observa în timpul crizelor de epi, termen simplificat pentru a reduce din intensitatea bolii. Avem și episoade povestite de cei apropiați lui, care fac față diferit, unii cu reticență, alții cu mânie sau milă.

Având doar 140 de pagini, cu un format aerisit și capitole scurte, cartea se citește repede, pe nerăsuflate, așa cum coperta patru ne și îndeamnă să o facem. În ciuda subiectului dificil, tonul volumului este jovial, ca și cum un prieten ți-ar povesti toate astea. Este un microroman necesar în literatura românească, unde problemele persoanelor cu orice fel de dizabilități sau afecțiuni medicale sunt ascunse sub preș, de parcă s-ar lua și pe noi. Cartea lui Bogdan Munteanu este o doză zdravănă de empatie și speranță, unde mila se cere a fi înlocuită cu înțelegerea. Este ca o lecție amicală despre un subiect gingaș, ce odată explicat, nu ne mai sperie, ci ne face să îl privim cu simpatie.

Una dintre ideile luate din această carte este abilitatea de a merge înainte indiferent de greutăți. Nu trebuie să te dai bătut, dar nici să te vaiți toată ziua în fața tuturora. Trebuie să încerci să găsești un echilibru, cât de mic, aici stă secretul unei vieți normale. Și umorul este ingredientul minune, fără de care și cei mai sănătoși ar fi puși la pământ de greutățile vieții.

O alegere excelentă pentru colecția n’autor, coordonatoarea Eli Bădică știind exact cu ce fel de lecturi diverse să îmbogățească literatura contemporană românească (P.S. Poate se reeditează și volumul Ai uitat să râzi, tot de Bogdan Munteanu, nu de alta, dar fizic e de negăsit 😁 ca ebook e disponibil aici)

Stai jos sau cazi de Bogdan Munteanu a apărut la Editura Nemira și este disponibilă aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s