Recenzie „Toți cei din familia mea au ucis pe cineva” de Benjamin Stevenson (CRIME CLUB)

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva este cartea perfectă pentru toți iubitorii de crime fiction. Este o lectură savuroasă, presărată cu crime și secrete, dar și cu un narator simpatic, ce sparge zidul ce desparte cititorii de poveste. Oh, și totul este construit după decalogul realizat de Ronald Knox în 1929 pentru Clubul Detectivistic din care mai făcea parte Agatha Christie, Dorothy L. Sayers sau G.K. Chesterton, adică scriitorii de top din Epoca de Aur a cărților polițiste.

Cu o așa recomandare, nu aveam cum să nu mă bucur de lectura celui mai nou roman scris de Benjamin Stevenson. Scriitorul originar din Australia este un cunoscut actor de stand-up comedy, așa că umorul, negru sau clasic, este un ingredient cheie al întregii narațiuni.

Intriga romanului este simplă, dar eficientă. Familia Cunningham se reunește la o cabană din munții înzăpeziți ai Australiei. Fiecare membru al familiei are secretele și năravurile sale, care adunate laolaltă s-ar putea să explodeze. Întâlnirea din acest an este puțin mai specială și asta pentru că Michael tocmai a ieșit din închisoare după 3 ani. Sentința i-a fost dată după ce a omorât un bărbat, iar cel care l-a pârât a fost chiar fratele său, Ernest, sau Ernie pe scurt, naratorul nostru.

„Familia nu înseamnă cei al căror sânge îți curge prin vene, ci acela pentru care ai vărsa sângele ăla.„

Așa că apele familiei nu sunt calme sau entuziasmate, ci mai degrabă învolburate, toți fiind cu ochii pe întrevederea dintre cei doi frați. Însă, totul se dă peste cap atunci când lângă hotel este găsit corpul unui bărbat. Michael este automat suspectul numărul unu, dar acesta îl pune pe fratele său ca avocat. Curioasă treabă, nu-i așa?

Romanul este o călătorie în timp, unde acțiunea pare să fie extrasă din anchetele clasicilor din aria detectivilor, cu o reuniune de familie cu multe intrigi a la Agatha Christie. Pe tot parcursul volumului, naratorul face diferite comentarii, explicând firele narative sau găsindu-și scuze pentru derularea evenimentelor. Stilul său dinamic și interactiv face ca lectura să zboare, ca să nu mai pomenesc de intrigă, care captivează prin mister și suspans.

„În familia mea sunt mulți criminali. Dar un singur ucigaș…„

Partea cea mai faină este că toți membrii familiei au ucis pe cineva (așa cum ne spune și titlul) așa că nu suferim de secetă de crime. Avem acțiune, zăpadă, secrete și răsturnări de situație. Totul este scris după regulile lui Knox, ceea ce poate da anumite indicii celor mai abili cititori.

Pentru mine a fost o lectură extrem de antrenantă și explozivă, dinamică și comică, dar și condimentată cu drame familiale sau secrete interesante. Și era să uit să menționez că naratorul scrie cărți despre cum să scrii romane polițiste, devenind astfel un povestitor polițist excelent. Nu trebuie să-i fi citit pe titanii polițiști pentru a te bucura de acest roman, dar este un plus pentru cei ce au făcut-o, fiind ca un tribut remarcabil pentru clasicii de aur. Și pentru că volumul a fost primit atât de bine, anul acesta urmează să apară pe piața internațională de carte al doilea roman din seria Ernest Cunningham.

„Știu că eu sunt naratorul, dar mi se părea interesant că nu eram singurul care scurma în jurul morții. Romanele polițiste urmăresc mereu motivele suspecților de pe listă, însă numai din perspectiva unui anchetator inspirat. Sunt cu adevărat detectiv doar pentru că vocea mea este cea pe care o ascultați? Cred că povestea ar fi complet diferită dacă ar fi scrisă de altcineva. Poate că, la urma urmelor, eu nu sunt decât Watson.„

Toți cei din familia mea au ucis pe cineva de Benjamin Stevenson a apărut în traducerea Mihaelei Apetrei la Editura Trei și este disponibilă aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalledCitește-mi-l și Pălărisme.


Un gând despre “Recenzie „Toți cei din familia mea au ucis pe cineva” de Benjamin Stevenson (CRIME CLUB)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s