Nr. 112 of 2019 – Cu ușile închise. Diavolul și Bunul Dumnezeu, de Jean-Paul Sartre (7 CĂRȚI în 7 ZILE)

Ziua cu numărul șase din maratonul 7 CĂRȚI în 7 ZILE îi este închinată lui Jean-Paul Sarte, cu cele două piese, Cu ușile închise și Diavolul și Bunul Dumnezeu.

Aceasta este o carte pe care o aveam în gând de ceva timp să o citesc, iar cu ocazia acestui maraton am și reușit. Prima piesă, care are 50 de pagini, deci este mai mult decât accesibilă, este o piesă care mie mi-a plăcut tare mult, o piesă ce are ca temă principală iadul, sau mai exact percepția iadului din punct de vedere al unei realități care acceptă iadul și raiul ca o  continuare a vieții.

În această piesă regăsim trei personaje care au murit, iar acum se găsesc închise într-un salon napolean, fără scăpare. Aici aflăm fiecare de ce și cum a murit, și vedem cum reacționează ei la aflarea veștii că nu vor mai putea ieși niciodată din acel loc. Un lucru care a fost interesant a fost faptul că aceste trei persoane nu aveau nimic în comun, deci alegerea a fost pur aleatorie, decizie mai mult decât surprinzătoare din partea lui Sartre.

Cea de-a doua piesă a fost o piesă foarte complexă, mult mai detaliată și plină de tâlc decât mi-am imaginat. Această piesă este de o magnitudine uriașă, care necesită aproximativ patru ore de performance din partea actorilor. Așa cum îi spune și titlul, piesa prezintă cele două entități, pe care le vom regăsi în război una cu alta, sau mai bine zis, oamenii se vor lupta pentru aceste două părți de-a lungul piesei.

Goetz este un fiu de nobil, prin care Sartre demonstrează eșuarea omului de a găsi absolutul prin rău sau prin bine. Pe tot parcursul piesei, care are zeci de idei memorabile, lupta dintre rău și bine își face făcută prezența prin personajele care ba sunt confuze, ba se schimbă de la o tabără la alta.

A fost de-ajuns ca doi oameni să se urască pentru ca, încetul cu încetul, ura să cuprindă întregul univers.

Nu vreau să divulg prea multe pentru că este o piesă care se poate interpreta subiectiv, care se pliază pe fiecare om, pe suflet, dar este o piesă la care aș vrea să mai revin după ceva timp, să o analizez mai mult și dintr-o perspectivă mai matură.

Recomand cu mare drag ambele piese, nu degeaba este Sartre considerat un mare dramaturg și filozof, piesele sunt având multă substanță.

Puncte slabe 👎

unele părți m-au pierdut puțin, asta din prina personajelor care nu aveau prea multe replici

Puncte forte 👍

idei memorabile, personaje foarte bine gândite

De la același autor ✍

am mai citit Zidul

Despre autor 📜

Jean-Paul Sartre a fost un filozof francez, reprezentant al existențialismului, scriitor, jurnalist și militant social. Acesta a refuzat premiul Nobel în 1964.


Un gând despre “Nr. 112 of 2019 – Cu ușile închise. Diavolul și Bunul Dumnezeu, de Jean-Paul Sartre (7 CĂRȚI în 7 ZILE)

Lasă un comentariu