Nr. 30 din 2020 – Crime cu monogramă, de Sophie Hannah

Hercule Poirot este personajul meu favorit, am citit cele mai multe cărți cu el ca personaj principal, așa că mare mi-a fost curiozitatea în legătură cu noile romane ale scriitoarei britanice Sophie Hannah, care îl readuce la viață pe detectivul belgian.

Crime cu monogramă este prima carte din noul univers creat de Sophie Hannah, la mai bine de 40 de ani de la moartea detectivului ingenios.

Pot să spun că mi-a fost puțin teamă ca acest nou roman să nu distrugă moștenirea lui Agatha Christie, să nu îi dea alte caracteristici sau înclinații. Dar, spre mirarea mea, Sophie s-a menținut cât de mult a putut de modelul original.

În unele momente s-a putut vedea străduința cu care scriitoarea a încercat să nu dea greș, ca și cum ar fi încercat prea tare, dar acest lucru nu pot să zic că m-a deranjat în mod deosebit.

O admir pe Sophie pentru că a reușit să ne aducă povești noi cu Hercule Poirot, cu toate că după lecturarea primului volum pot să spun că o prefer pe Agatha, parcă ea a fost mai specială și mai ingenioasă, dar cu siguranță că acest roman merită o șansă din parte tuturor fanilor Agathei.

Intriga romanului Crime cu monogramă este plasată în Londra anulor ‘20, iar ca narator îl avem pe inspectorul Catchpool de la Scotland Yard.

Cartea debutează cu cina liniștită a lui Hercule Poirot care este întreruptă de confesiunea unei tinere care intră ca o furtună în local şi îi mărturiseşte că este în pericol de a fi ucisă. Cu toate că este îngrozită, îl imploră pe Poirot să nu-i găsească posibilul ucigaş şi să nu-l pedepsească. Ea este obsedată de gândul că, odată ucisă, se va face în sfârşit dreptate.

Bineînțeles că Poirot este tulburat de această vizită, urmând ca mai târziu, în aceeași seară, să afle de uciderea a trei persoane în minunatul hotel Bloxham, în gura fiecărei victime fiind găsit câte un buton cu monogramă cu aceeași inițială grevată pe el.  

Poirot crede că aceste 3 crime au legătură cu confesiunea tinerei din local, misterul urmând a se adânci și mai mult atunci când se află că victimele provineau din același orășel.

Lecturarea cărții a decurs repede, ca toate romanele de acest gen, iar misterul a fost la cote potrivite.

Finalul putea fi mai elaborat, mai calculat, dar avem speranțe mari pentru următorul roman al britanicei Sophie Hannah.

Mă bucur că am citit cartea în limba engleză, astfel că nu am pierdut nimic din ce s-ar putea omite la traducere.

Oricum, un lucru e sigur – Poirot is back!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s