Nr. 59 din 2020 – Spioana, de Paulo Coelho

Spioana este un roman scris de celebrul Paulo Coelho ce o are în prim plan pe dansatoarea Mata Hari.

Coelho se folosește de tehnica frazelor citabile și scrie o mică biografie a unei figuri de mare vâlvă a începutului de secol XX. Mata Hari a fost o dansatoare ce nu s-a sfiit în ceea ce privește mișcările lascive, spectacolele sale fiind dedicate publicului adult.

O latură pe care poate nu mulți o știu, dar care i-a adus sfârșitul mult prea timpuriu, a fost faptul că a fost spion atât pentru Franța, cât și pentru Germania în Primul Război Mondial.

Cartea încearcă să ne spună câte ceva din fiecare latură a lui Mata Hari, fie că vorbim de locul ei de naștere, de căsătoria eșuată sau de începutul carierii ei de dansatoare. Cred că în cele 180 de pagini este imposibil să spui o viață atât de complexă și plină de peripeții, ceea ce face ca lecturarea să fie una lipsită de emoție sau afectivitate, cel puțin în cazul meu.

Cea mai mare parte a cărții o reprezintă scrisorea lui Mata Hari către avocatul său, în care ea își povestește pe scurt viața. Această destăinuire vrea să facă lumină în ceea ce privește acuzația de dublu spionaj ce i-a adus moartea în 1917.

Am parcurs cartea foarte repede, într-o după-amiază de duminică. Aveam așteptări mari, având în vedere că autorul cărții e marele Paulo Coelho și că subiectul este unul controversat.

Pe cum înaintam cu lectura, așteptam ceva care să mă atragă în poveste, care deși e spectaculoasă și emoționantă în anumite momente, nu m-a atras în mrejele ei. Cred că lipsa unui spațiu mai îndelungat a fost problema, pur și simplu nu am avut când să mă atașez de personajul principal.

Cartea însă are parte de câteva citate tare faine, mie cel mai mult mi-a plăcut acesta, pe care mi l-am și notat:

Numai dragostea poate să dea un sens acolo unde nu există nici unul.

Totodată, Coelho se folosește de mici povestioare, pilde aș putea spune, pentru a putea reflecta anumite sentimente și stări, cum ar fi dragostea neîmplinită sau nenorocul.

Îmi pare tare rău că nu am rezonat cu cartea mai mult, dar asta nu reflectă viața dramatică și fastuoasă a dansatoarei.

Oricum, pe Coelho încă îl am pe listă, iar faptul că nu am fost pe aceeași undă cu această carte nu înseamnă că renunțla lecturile sale, ci că a nu a fost o lectură pe gustul meu.

Publicitate

2 gânduri despre “Nr. 59 din 2020 – Spioana, de Paulo Coelho

  1. Se când mă laud că citesc și eu o carte scrisă de Paulo. Pe Agatha am rezolvat-o. Gata, m-ai convins să îmi cumpăr nu una ci 2 cărți de ea, așa că am o presimțire că recenziile tale mă vor determina să rectific și eroarea cu Paulo.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s