Nr. 69 din 2020 – Văduva neagră, de Lucian Dragoș Bogdan

Văduva neagră este un nou roman semnat de Lucian Dragoș Bogdan, apărut în această primăvară la editura Tritonic.

Cartea reprezintă volumul IV din seria Vagabond, care a debutat în anul 2016, cu romanul Vânătorii de capete, urmat de alte două opere, Apărarea siciliană și Picătura chinezească.

Dinu Căbulea revine ca protagonist în această nouă apariție editorială, de data aceasta trebuind să se confrunte cu acuzații aduse propriei persoane.

Prietenul lui cel mai bun este găsit mort și sfâșiat de câini în apropierea cetății Devei. Cel care descoperă trupul mutilat este chiar Dinu însuși, astfel că acesta devine suspectul principal al anchetei.

Pe urmele sale este pus un agent pentru a nu-l scăpa nici un moment din vedere, asta pe fondul încercării disperate a acestuia de a găsi făptașul. Săpăturile lui duc la amintiri vechi de 50 de ani, care dezvăluie alte crime misterioase ce i-au avut ca țintă prietenii victimei desfigurate.

Ceea ce îl ajută pe Dinu în propria-i anchetă sunt jurnalele prietenului său, care scot la iveală că acesta urmărea de ceva timp o femeie ce părea că acostează bărbați în vârstă pentru a le oferi o noapte fierbe, urmând ca mai apoi aceștia să fie descoperiți decedați în condiții suspecte.

Femeia este numită la început „Țâțișoare”, urmând ca numele să îi fie schimbat de două ori, în „Gheișa” și mai apoi „Văduva neagră”. Dinu începe să o urmărească personal, ceea ce duce la complicații serioase.

Lectura a fost una rapidă și antrenantă, așa cum o carte a genului polițist trebuie să fie. Finalul a fost la înălțime, deznodământul fiind surprinzător și creativ.

Se poate vedea o evoluție în ceea ce privește personajul principal, care trece printr-o despărțire și care se infatuează de o altă femeie. Relația cu cei doi copii ai săi pare să nu fi avut de suferit în urma divorțului, astfel că îl vedem pe Dinu în postura de tată singur.

Îmi place cum a fost creionat și cum reacționează în momentele critice, cu toate că am simțit lipsa îndurerării acestuia cu privire la moartea prietenului său. E adevărat că sentimentele sale au fost acaparate de dorința aflării ucigașului, dar cred că se putea introduce o etapă de jelire.

Investigația s-a depănat pe fondul spiritului de aventură a lui Dinu, care pe lângă doza minimă de nebunie necesară într-o astfel de situație, a dat dovadă și de un spirit dinamic și isteț.

Recomand cartea cu mare drag, care vă ține de urât câteva ore bune și vă oferă în cele aproape 280 de pagini un episod energic, viu și antrenant în compania unul personaj carismatic.


Un gând despre “Nr. 69 din 2020 – Văduva neagră, de Lucian Dragoș Bogdan

Lasă un comentariu