Aerisește-ți viața cu Eliberat. Scapă de dezordinea din casă, din minte și din suflet, de Ruth Soukup

Eliberat. Scapă de dezordinea din casă, din minte și din suflet este un ghid menit să te ajute să îți reorganizezi viața scris de Ruth Soukup.

Am fost tare entuziasmată când am început lecturarea acestei cărți, știind că și eu mă confrunt cu problema surplusului inutil de lucruri din casă. De multe ori mă apuc să reorganizez și de cele mai multe ori mă opresc destul de rapid, văzând că nu pot renunța la lucruri, fie ele și neînsemnate.

Așa cum spunea și Ruth în carte, acest proces de reorganizare și eliberare a aerului în casă cere mult timp și sârguință. O să vrei să te oprești de multe ori, dar dacă persisți, dacă continui să aduni lucruri pe care chiar nu le folosești, vei putea să ai o viață mai bună, mai aerisită din punct de vedere literal, cât și figurat.

Eu nu pot să zic că am foarte multe lucruri, dar trăind într-un apartament cu doar 2 camere, din care una are și masa de bucătărie, este foarte greu să ai mult spațiu liber, sau mobilă care să cuprindă toate lucrurile pe care le deții.

Eu consider că nu am lucruri inutile, pe care nu le folosesc sau care nu poartă amintiri dragi mie, dar bineînțeles că s-ar putea arunca/dona câteva dintre ele.

Ruth Soukup punctează un aspect tare interesant, acela că nu ai nevoie de un spațiu mai mare pentru a-ți depozita lucrurile, ci de dorința de a te opri din a cumpăra lucruri inutile, pe care poți foarte ușor să le înlocuiești cu obiecte pe care deja le deții.

Tentația de a continua să cumperi tot ce e nou și la modă este greu de oprit, dar este necesară pentru a te ajuta atât în ceea ce privește buzunarul propriu, cât și îngrămădirea casei cu lucruri ce nu îți aduc nimic nou sau care nu te fac fericit.

Cea mai bună modalitate de a afla de ce avem nevoie cu adevărat este să scăpăm de ceea ce nu avem nevoie. – Marie Kondo

Cartea este împărțită în trei mari părți, casa, mintea și sufletul, fiecare dezbătând aspectele imporante ale unei persoane.

Dacă în ceea ce privește casa lucrurile stau destul de clar, punându-se accent pe dezordinea propriu-zisă și pe miile de obiecte inutile pe care nu le folosești, în ceea ce privește mintea, lucrurile stau puțin diferit.

Nu doar casa trebuie să fie aerisită, ci și mintea. Suntem prinși în viața de zi cu zi, trebuie să fugim dintr-un loc în altul, este secolul vitezei, care nu pune accent pe calitate, ci pe cantitate.

Trebuie să ne alocăm și câteva minute pentru a ne liniști, pentru a ne reîncărca bateriile și a ne bucura de ceea ce avem.

Capitolul trei se focalizează pe suflet, pe relațiile cu cei ce ne înconjoară, dar și pe partea spirituală.

Așa cum trebuie să renunțăm la haine ce nu le mai purtăm, tot așa trebuie să renunțăm la prieteni sau relații toxice, care numai ne întristează sau nu ne aduc nimic benefic.

Un aspect pe care eu nu l-am agreat, cu toate că nu m-a derajat prea tare (cel puțin nu la început) a fost accentul pus pe religie. Autoarea este o persoană foarte credincioasă, așa că a simțit nevoia să împărtășească multe pasaje din Biblie, lucru ce nu strică, dar care a devenit deranjant atunci când era folosit în mod obsesiv.

De asemenea, cartea se pliează mai mult pe nevoile persoanelor cu copii, cele mai multe sfaturi venind pe această direcție.

Ca o esență a acestei cărți, trebuie să alegem esențialul, atât în casă, cât și în interiorul nostru. (apropo, la ACT și Politon găsiți o carte tare faină pe acest subiect, Esențialismul)

Mi-a plăcut cartea, lecturarea a fost rapid, regăsind multe sfaturi utile.

Se pare că m-am lungit puțin cu propriile exemple, dar cartea este o lectură practică, lucrurile învățate trebuind puse în aplicare, altfel se pierd. Nu cred că este o lectură must în această nișă a reorganizării, dar este o perspectivă diferită, cu multe exemple proprii și personale care o fac să fie pliatiblă pentru mulți cititori.

Eliberat. Scapă de dezordinea din casă, din minte și din suflet o găsiți pe site-ul celor de la ACT și Politon, având și reducere în această perioadă.

Totodată vă recomand o inițiativă tare interesantă de-a autoarei, intitulată „Te provoc la o viață fără harababură în 31 de zile” de pe platforma LivingWellSpendingLess.com. În această perioadă de o lună de zile, participanții primesc o sumedenie de sfaturi utile și practice care să îi ajute în reorganizarea casei.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s