Tiparele ascunse ale unei căsnicii false în „Doi” de Tony Mott

Am descoperit-o pe Tony Mott doar anul acesta, prin intermediul ultimului ei roman, Iarna crimelor perfecte, dar pot să spun că a fost dragoste la primul cuvânt. M-a cucerit prin stilul ei curat, concis și captivant, dar și prin firea scriitoarei însăși, pe care o citesc tot mereu pe blogurile ei personale antonetagales.ro și tonymott.ro, unde vă invit să aruncați un ochi pentru că aveți ce vedea.

Ei și cum a fost anunțată lansarea urmărorului volum din seria Gigi Alexa, care va vedea lumina tiparului în această toamnă, m-am gândit că e cazul că îi citesc și celelate cărți, începând  cu volumul Doi.

Cartea Doi a fost lansată în anul 2012 la editura Tritonic, anul acesta având parte de o a doua ediție. Cu toate că are atingeri polițiste, cartea este mai mult un roman urban, ce se focalizează pe relația dintre Adriana și Dan, doi soți ce după cinci ani împreună nu se cunosc aproape deloc.

Cei doi se duc la un mall din capitală pentru a face cumpărători. Hotărăsc să se întâlnească după vreo 2 ore la o cafenea, însă atunci când Adriana ajunge la locul stabilit, observă că Dan e de negăsit. Îl caută prin tot mall-ul, observă că mașina nu mai e în parcare și pe moment credă că ori a plecat în obișnuitele lui escapări de weekend, ori a fost răpit.

Trece weekend-ul și Dan tot nu revine, așa că Adriana informează poliția și locul lui de muncă. Nimeni nu știe nimic, dar din cercetările poliției, realizate de Adrian, Adriana află că Dan și-a golit conturile bancare, i-a lăsat ei 10.000 de euro și a plecat de bună voie, fără urmă.

Cartea are o structură duală, având parte de ambele puncte de vedere, diferite evident. Prima parte ne-a prezintă pe Adriana, cu ale sale gânduri și experiențe, iar ce-a de-a doua perspectivă, cea a lui Dan, vine pe sfârșit, ca o iluminare a evenimentelor.

Nu ai cum să nu te afecteze experiențele celor doi, care s-au căsătorit forțat, la câteva luni de la începutul relației, atunci când Adriana a aflat că este însărcinată.

Un accident teribil i-a terminat sarcina, iar declinul relației a început. Cei doi se mint că pot conviețui împreună, în ciuda tuturor semnelor că de fapt ei sunt doar doi străini ce împart un acoperiș.

Cu fiecare capitol, se desprind petalele unei căsnicii false, o căsnicie a minciunii și a umbrei.

Personajul Adrianei este unul comun, acela al femeii în căutarea bărbatului perfect și al armoniei familiale de nepătruns, care nu acceptă un eșec și știu când să spună nu unei vieți trăite în minciună.

Dan este tipul omului neacceptat și ai cărui copilărie crudă îl bântuie în prezent și nu îl lasă să își exprime adevăratele dorințe.

Cele două mărturii, care îmbină trecutul cu prezentul, formează o poveste tristă și emoționantă, care oglindește atât o căsnicie prefăcută, cât și relațiile interumane perfide.

Mă așteptam la mai mult suspans, mai multă investigație, asta în ciuda faptului că am citit cartea într-o zi.

Mi-a plăcut cartea, dar e drept că am avut alte așteptări din partea ei, unele ce se pliau mai mult pe genul clasic al misterului și al suspansului. Din acest punct de vedere, Doi poate fi considerat și un roman psihologic, tratând traume din copilărie și relații interumane.

Cred că cel mai bine îl descrie chiar scriitoarea însăși, în interviul savuros cu Blogu lu Otravă, interviu pe care vă invit să îl citiți când aveți ocazia.

Romanul vorbește și despre (in)capacitatea noastră de a alege între a trăi adevărat și responsabil sau de a ne minți.

Închei prin a vă îndemna să dați o șansă literaturii românești și implicit, scriitoarei Tony Mott, de la care de-abia aștept să citesc trilogia Julietei, urmând ca la toamnă să mă delectez cu volumul doi din seria Gigi Alexa.

Până atunci, vă anunț că, pe toată durata lunii iunie, toate cărțile Tritonic se află la reducere pe site-ul editurii și beneficiază de oferta 2 + 1 gratuit pe site-ul celor de la Libris.

Publicitate

2 gânduri despre “Tiparele ascunse ale unei căsnicii false în „Doi” de Tony Mott

  1. Pare destul de interesantă mai ales că din câte văd cartea te poartă prin mai multe genuri literare, iar asta implicit duce la o carte bună pe care să o devorezi într-o singură zi, lucru pe care tu l-ai și făcut. Felicitări pentru recenzie și ai dreptate, ar trebui să acordam mai multă atenție scriitorilor români pentru că observ o îmbunătățire.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s