„Harry Potter și piatra filozofală” de J.K. Rowling – ediția ilustrată a universului magic de la Hogwarts

De ce oare nu am citit Harry Potter când eram mică? Pentru că nu m-a atras niciodată lumea unor copii vrăjitori care trebuie să salveze omenirea de Știi-Tu-Cine, poveste întinsă pe parcursul a șapte cărți stufoase. Nici filmele nu le-am vizionat până în urmă cu câțiva ani, așa că tot timpul am crezut că trenul meu spre Hogwarts trecuse și mă lăsase în afara universului vrăjitoresc. Ei bine, anul acesta am vrut neapărat să văd cu ce se mănâncă de fapt Harry Potter și am citit primul volum al seriei – Harry Potter și piatra filozofală. De ce tocmai acum, poate vă întrebați. Ei bine, meritul i se datorează superbei ediții ilustrate de la Editura Arthur, care nu doar vine în format cartonat și cu pagini lucioase, dar te și transpune în universul de la Hogwarts, unde magia frazelor este învăluită pe tot parcursul lecturii de ambianța de poveste a lumii imaginative a scriitoarei J.K. Rowling.

Harry Potter trăiește într-o cămăruță mititică sub scările casei familiei Dursley din Aleea Privet numărul patru. Familia sa a murit în el era mic, așa că a fost luat în îngrijire de sora mamei sale, Petunia Dursley. Aceasta, alături de Vernon au un fiu răsfățat și răscăiat pe nume Dudley. Fără a se gândi vreodată la fericirea micuțului orfan Harry, membrii familiei Dursley îl tratează indiferent, cu ură și injurii pe micuțul neajutorat, care trebuie să îndure un trai mizer din partea lor.

Însă, totul se schimbă atunci când Harry primește prima sa scrisoare, la vârsta de 11 ani. Este invitat ca de la 1 septembrie să înceapă cursurile la școala Hogwarts, unde doar micii vrăjitori merg. Totul vine ca o surpriză pentru Harry, despre care toată lumea, în afară de el, știa că este copilul sortit, cel ce l-a învins pe temutul Voldemort. Cu chiu, cu vai, Harry îi convinge pe soții Dursley să îl lase să plece la Hogwarts, unde întregul său univers îngust se va lărgii de o mie de ori. Aici se va împrietenii cu Ron și Hermione și împreună se vor îmbarca într-o călătorie a vrăjilor și secretelor.

Da, știu, poate suna a poveste fantastică pentru copii, dar tocmai în asta stă farmecul universului lui Harry Potter – este scris atât de bine încât oricine, de orice vârstă, se poate bucura de splendoarea unei lumi magice despre prietenie, curaj, aventură, depășirea timidității și cucerirea de noi culmi. Prima carte din serie ne introduce în lumea de la Hogwarts și pune bazele prieteniei dintre cititor și personajele captivante, de care nu au cum să nu te atașezi.

Bineînțeles, ediția citită de mine este una specială datorită ilustrațiilor fermecătoare create de Jim Kay, de care chiar și scriitoarea J.K. Rowling este impresionată. Una este să urmărești firul narativ și să îți imaginezi povestea, iar alta e să fii scufundat întru totul în existența fantastică a micuților vrăjitori. De aceea, eu cred că această ediție este una cu totul aparte, ce îți oferă o experiență totală de care nu ai cum să nu te îndrăgostești. Ceea ce e minunat este că Editura Arthur a lansat și volumul doi al acestei serii ilustrate – Harry Potter și Camera secretelor, urmând ca în următorii ani să se completeze seria cu toate volumele.

Eu recomand cu mare această serie ce încântat sute de milioane de cititori, mari și mici deopotrivă, fiind o lume unde imaginația zburdă alături de vrăjitori și ale lor aventuri excepționale. Povestea lui Harry Potter nu este dedicată doar publicului tânăr, așa că oricând poți să îți primești biletul spre Hogwarts, chiar și la 25 de ani în cazul meu. Este bine ca din când în când să ne lăsăm purtați pe valurile fanteziei și plăsmuirilor care mai de care mai bizare, amintindu-ne cât de largă și bogată este mintea și bucuria omului.

Trebuie să recunosc că am trecut de partea celor ce iubesc acest univers, acest prim volum Harry Potter și piatra filozofală fiind devorat de mine într-o singură zi, care nu doar mi-a adus bucurie și bună dispoziție, dar mi-a și aprins dorul de aventură. Eu una de-abia aștept să savurez și Camera secretelor și să iau parte la cele mai curioase peripeții alături de Harry, Ron și Hermione.

Harry Potter și piatra filozofală de J.K. Rowling este disponibil pe site-ul celor de la Cartepedia, unde găsiți atât volumul II în ediția ilustrată, dar și toată colecția Harry Potter.

P.S. În timp ce am scris acest articol am ascultat acest mic colaj ambiental tare frumos, ce imediat m-a transpus în lumea de la Hogwarts.

Publicitate

3 gânduri despre “„Harry Potter și piatra filozofală” de J.K. Rowling – ediția ilustrată a universului magic de la Hogwarts

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s