Nonficțiunea necesită o mai mare atenție din partea cititorului față de un roman obișnuit și asta pentru că lucrurile scrise în acea carte sunt menite să fie aplicate în viața de zi cu zi. Tot timpul când citesc o carte de nonficțiune sunt cu creionul în mână, subliniind și punându-mi bilețele pentru a reveni asupra informației ce ar putea avea un impact asupra mea. Așa s-a întâmplat și cu lectura de astăzi, Planul financiar de o pagină, pe care nu numai că am găsit-o plină de informații utile, dar și am parcurs-o în doar două șederi, fiind absorbită de limbajul accesibil prin care Carl Richards reușește să transmită lecții financiare în termeni comuni.

Cartea nu este așadar o lectură doar pentru cei din domeniul afacerilor, ci este în primul rând adresată omului care nu prea știe cu ce se mănâncă un plan financiar sau cum se pot economisi bani. Așa cum îi spune și subtitlul, volumul îți arată o metodă simplă prin care îți poți administra banii inteligent, indiferent de statutul social. Poți fi director de firmă sau doar un simplu angajat, această carte urmează anumite tipare standard, potrivite pentru orice pătură socială.
„Planul tău de o pagină reprezintă doar cele trei sau patru lucruri care sunt cele mai importante pentru tine: câteva acțiuni pe care trebuie să le întreprinzi, urmate de o frază care să îți aducă aminte de motivul pentru care le faci.„
Ideea de bază în jurul căreia Richards își construiește cartea este aceea că planul financiar trebuie să fie personalizat, construit în funcție de dorințele fiecăruia. Doar pentru că alții economisesc pentru bătrânețe, asta nu înseamnă că nu trebuie să o faci din același motiv.
„De ce sunt banii importanți pentru tine?„ – aceasta este întrebarea fundamentală la care trebuie să răspunzi înainte să te apuci de orice fel de planificări. Pe lângă asta, motivul pentru care ai vrea să fii mai responsabil cu veniturile tale se poate schimba, astfel că planul nu trebuie să fie de neclintit, ci se mulează în funcție de ce contează pentru tine cel mai mult în acele momente.

„Primul pas în crearea planului financiar de o pagină înseamnă să înțelegi clar unde te afli și unde vrei să ajungi.„
Practic, atunci când decizi să îți structurezi mai bine finanțele, ești pus față în față cu propriile dorințe, fiind ca un fel de vizită la un psihoterapeut. Sunt și mulți care știu exact ce vor, atât pe pe termen lung, cât și pentru următoarea perioadă, dar sunt și mulți care trebuie să sape adânc pentru a-și da seama ce vor cu adevărat și care sunt lucrurile care îi fac cei mai fericiți.
Unul dintre exemplele date de scriitor este un cuplu ce i-au cerut sfatul cu privire la planul financiar pe o perioadă mai lungă de timp. Aceștia au descoperit că deși voiau să pună deoparte pentru bătrânețe, cheltuiau foarte mulți bani pe ieșirile în oraș. Deși au crezut că trebuie să mai taie din astfel de ieșiri, la o analiză mai atentă și-au dat seama că acele seri petrecute în doi sau cu prietenii pe la diferite localuri îi făcea fericiți și astfel nu trebuie să fie prea radicali cu excluderea unor astfel de serate din programul lor.

Carl Richards nu vine cu soluția magică pentru a te îndruma unde și cum să investești, ci încearcă să te aducă pe calea potrivită ție pentru a-ți gestiona resursele în funcție de propriile dorințe. Cel mai important lucru este conștientizarea felului în care ne cheltuim banii pentru a putea vedea dacă o facem în concordanță cu ceea ce ne face fericiți sau nu.
„Planul de o pagină ar trebui să includă între trei până la cinci lucruri care sunt foarte importante în momentul prezent:
– Răspunsul la întrebarea De ce sunt banii importanți pentru mine?
– Estimările tale privind obiectivele financiare
– Datoriile pe care va trebui să le achiți„
Volumul este structurat în patru părți: Descoperirea, Cheltuieli și economii, Investițiile și Strategii pentru a evita marea greșeală. Pe parcursul celor 230 de pagini, consultantul financiar american pune într-o nouă lumină gestionarea banilor, ce multora este doar o corvoadă la care nu se încumetă să se înhame. Însă, dacă urmezi pașii simplii explicați în carte nu ai cum să nu dai peste un rezultat.
E adevărat că această carte a fost scrisă după traiul americanilor și felul clasic în care aceștia își gestionează banii, în special fondul lor de pensii, dar cele mai multe informații se aplică și restul țărilor, economisirea în funcție de dorințe fiind ceva personalizat, indiferent de naționalitate.
Pentru mine a fost o lectură tare plăcută, cu multe informații utile ce pot fi aplicate oricând ești pregătit să îți ușurezi viața din punct de vedere financiar. O recomand tuturor celor ce vor răspunsuri la întrebări precum cum să ne economisim banii și de ce.
Planul financiar de o pagină: O metodă simplă de a-ți administra banii inteligent de Carl Richards a apărut în format fizic și ebook la Editura ACT și Politon și este disponibil aici.

Un gând despre “„Planul financiar de o pagină” de Carl Richards – lectura ideală pentru de ce și cum să îți administrezi finanțele”