„1 + 1 > 2” de Livia Lucan-Arjoca – 40 de poeme sincere despre frumusețile și provocările vieții de mămică

Am ales să includ în maratonul meu de poezie contemporană feminină volumul Liviei Lucan-Arjoca1 + 1 > 2 – pentru că tema principală a acestuia este maternitatea și felul în care emoțiile dintre mamă și copii sau mamă și tată sunt de multe ori inegale, lucru despre care nu auzim prea multe în spațiul public, ca și cum aceea viață și dinamică ar fi un subiect tabu. Ei bine, am dat peste un volum de poezie revigorant, care discută creșterea copiilor cu sinceritate, eul liric abordând atât bucuria pe care un copil ți-o dă prin simplul fapt că există, cât și oboseala cu care orice mamă se confruntă.

Întotdeauna la fel

când pleacă din țară

culc bebelușul

îi las lumina de veghe

apoi îl culc pe Andrei

deschid o sticlă de vin

și citesc în neștire

cu ușa deschisă

și

toate luminile casei aprinse

îngrozită că

aș putea să adorm

deși

de nimic concret nu mi-e frică

Trebuie să recunosc că la prima vedere titlul volumului m-a intrigat, așteptându-mă la o colecție de poeme de dragoste fierbinte, cu multe declarații de iubire spre un iubit perfect, însă tare mare mi-a fost bucuria atunci când am dat peste o altfel de relație de dragoste, a părinților care dacă lucrează împreună pot crește atât o familie fericită, cât și o relație trainică în doi. Cu toate că volumul se învârte mai mult în jurul copiilor și schimbărilor pe care aceștia le aduc într-o familie, iubirea dintre cei doi părinți are și ea rolul ei în carte, eul liric având grijă să închine și câteva versuri amorului ce nu trebuie stins dintre mamă și tată.

Frumusețea poate

da fiori reci

ca umbra unui nor negru

peste câmpul cu maci

dar o vreme am crezut

și am văzut

puterea ei contagioasă

cum se ia de la unul la altul

și chiar dacă

își diluează din forță

se poate întoarce oricând

în cea mai liniștită noapte

ca lumina fulgerului

să-ți spintece camera

Volumul are un număr limitat de poeme, 40, dar consistența acestora face ca lecturarea să fie una închegată și uniformă, satisfăcând cu mare succes nevoia de lirism a cititorului mereu grăbit. Acest volum este lectura perfectă pentru zilele aglomerate, atunci când ai la dispoziție doar câteva minute pentru tine, pentru relaxare și pentru puțină poezie bună.

Cartea aș recomanda-o în primul rând mămicilor, multe dintre poeme învârtindu-se în jurul rolului de mamă și cum acesta poate fi copleșitor câteodată. Am citit cu un surâs pe față tot volumul, înțelegând multe stări descrise și așteptând ca altele să se întâmple pe cum va crește și micuța mea. Dar, asta nu înseamnă că cititorii ce nu sunt părinți nu se pot bucura de versurile acestui volum, acesta fiind un prilej ideal pentru a intra puțin în intimitatea unui suflet de mamă, care își lasă fereastra deschisă spre emoțiile și trăirile resimțite în viața de zi cu zi.

I-am spus lui Andrei că

omida verzuie pe care

o ține în palme

e doar un stadiu

din viața unui fluture

și el a desenat

toate etapele

metamorfozei

ou

larvă

pupă

fluture

apoi m-a întrebat

„Când larva

se transformă în pupă

știe? Sau crede că moare?„

Am apreciat umorul și ironia din unele poeme, speranța din altele sau melancolia cu care câteva dintre ele au fost presărate. Per total,  1 + 1 > 2 este un volum scurt, dar dens, cu căldură și vitalitate, cu scene obișnuite din cotidianul unei familii, dar și un buchet al fericirii unei mame, care în ciuda greutăților întâmpinate de creșterea copiilor, nu ar schimba acest stil de viață pe nimic, acest volum surprinzând cu fidelitate gândurile de mamă și soție.

Aș fi vrut să fie mai lung, să mă pot bucura de cât mai multe poeme de la Livia Lucan-Arjoca, dar ceea ce am descoperit în volumul 1 + 1 > 2 mi-a plăcut nespus, înseninându-mi ziua. Și dacă, ca și mine, o citiți pe Livia pentru prima dată prin intermediul acestui volum, ei bine, e bine să știți că acesta este al doilea volum de poezii al acesteia, primul – Ruj pe icoane – a fost lansat în 2006, fiind recompensat cu mai multe premii, printre care premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. În prezent, Livia este innovation master la Asociația 7ARTE, unde a creat conceptul smARTkid, ea ocupându-se de conceptul, implementarea, promovarea, marketarea și vânzarea atelierelor. Vă recomand să aruncați un ochi pe site-ul 7ARTE pentru mai multe detalii, dar vă zic eu de pe-acum că se fac lucruri minunate acolo.

1 + 1 > 2 de Livia Lucan-Arjoca a apărut la Editura Charmides în 2016 și vestea bună este că este disponibil într-o nouă ediție la Casa de pariuri literare, alături de o nouă ediție a primului ei volum de poezii – Ruj pe icoane, pe care eu deja l-am pus pe listă.

Publicitate

2 gânduri despre “„1 + 1 > 2” de Livia Lucan-Arjoca – 40 de poeme sincere despre frumusețile și provocările vieții de mămică

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s