Recenzie „Nopți albe” de Ann Cleeves

Uite că am ajuns și la cel de-al zecelea blog tour pe anul acesta! Avem o ediție specială săptămâna aceasta, fiecare dintre cei opt viteji iubitori de crime fiction vorbindu-vă pe blogurile lor despre câte un roman din seria Shetland, proaspăt completată la Crime Scene Press cu cel de-al optulea volum – Foc sălbatic. Eu astăzi o să vă vorbesc despre cel de-al doilea volum – Nopți albe – un captivant mystery rural.

Eu am descoperit-o pe Ann Cleeves în urmă cu doi ani de zile, când mă delectam cu primul volum al seriei plasată în nord-estul Marii Britanii, tocmai în ținuturile subpolare din Scoția, unde pescuitul și turismul sunt principalele surse de venit ale locuitorilor. Negru de corb mi-a plăcut tare mult, devorând cartea în doar două șederi. Tot așa s-a întâmplat și cu Nopți albe, care însă mi-a plăcut puțin mai mult, personajele fiindu-mi deja familiare, iar ținuturile reci un decor la care am revenit cu mare entuziasm.

Nopți albe ne prezintă un nou caz misterios cu care detectivul Jimmy erez este nevoit să se confrunte. Un englez izbucnește în lacrimi la un vernisaj al marei pictorițe locale, Bella Sinclair. Serata se termină brusc, iar a doua zi, englezul este găsit spânzurat, cu o mască de clovn pe față. Jimmy își începe ancheta, repede fiindu-i confirmată ipoteză că acest suicid neobișnuit este de fapt o crimă. Să fi fost unul dintre localnici? Sau criminalul a fost doar în trecere? Și mai ales, este implicată Bella Sinclair în acest bizar incident? La aceste întrebări, și multe altele, veți găsi răspunsuri dacă citiți acest minunat roman.

Povestea este centrată în jurul nopților albe ce caracterizează perioada de vară din arhipelagul Shetland, atunci când soarele nu apune niciodată, iar păsările cântă la miezul nopții. Locuitorii, oricât de obișnuiți ar fi cu aceste schimbări, tot sunt afectați de vremea hipnotică, partea emoțională fiind dereglată cu totul. Așa că toată lumea este considerată suspectă, iar Perez este pus în fața unui nou caz dificil ce poate răstălmăci siguranța și liniștea insulelor.

Pe Jimmy Perez l-am regăsit cu o mare familiaritate, acesta având parte și de o nouă iubire în viața sa, Fran Hunter, personaj recurent din primul volum. Amorezarea dintre cei doi înaintează cu pași micuți și stângaci, iar acest caz pare să fie un prim test pentru noua lor relație. Îmi place de felul în care a fost construit detectivul, scriitoarea britanică mergând pe macheta polițistului însingurat, prins între localnicii cunoscuți și munca de detectiv, ce de multe ori implică întrebări personale și intrusive.

Ce face extrem de bine Ann Cleeves este să redea atmosfera apatică din zona rurală, cât și distanțarea cu care locuitorii privesc cazul englezului ucis, în comparație cu spaima și frica cu care ar întâmpina crima unui consătean de-al lor. Mi-a plăcut felul în care naratoarea își construiește personajele, fiecare nou volum dezvelind o coajă mai intimă a personalității lor. Insulele Shetland devin un decor ideal pentru desfășurarea unor serii de crime, iar detectivul principal este fruntașul neobișnuit de care o astfel de serie are nevoie.

Nu e nevoie să citești primul volum pentru a te putea bucura de intriga acestui roman, însă recomand ca seria să fie citită în ordine pentru a putea observa dezvoltarea personajelor, capitol la care Ann Cleeves excelează. Nici suspansul nu este la cote joase, iar misterul este mereu prezent pe străzile insulelor Shetland. Așa că dacă ești în căutarea unei lecturi antrenante și bine scrise, Nopți albe, și implicit seria Shetland, constituie alegerea ideală.

Nopți albe de Ann Cleeves a apărut în traducerea lui Mihnea Arion la Crime Scene Press și este disponibilă aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititori înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și pe blogurile lor pentru a putea citi și părerile lor cu privire la carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnologii-AntologiiCitește-mi-l și Pălărisme.

Publicitate

Un gând despre “Recenzie „Nopți albe” de Ann Cleeves

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s