„Bebe, hai la joacă!” de Cătălina Bucur – cufărul magic cu idei de jocuri creative, amuzante și educative pentru copiii de la 0 la 24 de luni

Cătălina Bucur scrie cartea de care toți părinții au nevoie. Mai ales părinții ce sunt la primul copil, care nu știu ce de unde se apucă, sau cum, sau cât, sau unde. E greu să fii părinte, e greu să crești un bebe să fie o persoană independentă, iar primele luni sunt cele mai dificile pentru că totul e nou și, din păcate, nu poți să dai retry. Atunci când îl aduci pe bebe acasă pentru prima oară totul se schimbă, și chiar dacă la început acesta doarme în majoritatea timpului, tot are câteva ferestre de veghe, când își mijește ochișorii pentru a încerca să cuprindă mediul înconjurător. În plus, este incredibil cât de repede se schimbă bebelușul, de la a fi o mogâldeață aproape statică, la a da din mâini și din picioare, la a se rostogoli și apuca lucruri. Și da, se poate juca cu bebelușii, iar cartea Cătălinei este cufărul cu zeci de idei creative, amuzante și educative pentru play-time.

La sfârșitul anului trecut am devenit și eu mamă pentru prima oară, astfel că totul s-a schimbat. Nu doar corpul meu, ci și felul cum gândesc și simt. Totul este nou, totul este frumos, dar și totul este dificil. Și nu, nu știam cum să mă jos cu un bebe, care doarme tot timpul, nu? 😅

Așa cum frumos punctează Cătălina la începutul cărții, nou-născuții nu doar dorm, mănâncă și umplu scutece, ci încep deja din primele săptămâni să își dezvolte corpul, reacțiile și simțurile. Bebelușii sunt ca un burete care absorb tot ce este în jur, bun sau rău, iar cu ajutorul celor din jur, părinților îndeosebi, învață să prelucreze informația primită. Că e vorba de funcțiile motorii sau cognitive, abilitățile și aptitudinile copiilor se dezvoltă extrem de mult și de bine prin joacă.

Bebe, hai la joacă! este manualul distractiv la care se poate apela începând cu primele săptămâni de viață ale bebelușului și până când acesta ajunge la vârsta de doi ani de zile, acoperind o arie vastă și, de multe ori, confuză pentru părinți în ceea ce privește joaca celor mici.

Avem categoriile: nou-născuți, 2-4 luni, 4-6 luni, 6-9 luni, 9-12 luni, 12-18 luni și 18-24 luni, fiecare cuprinzând o mulțime de idei minunate. Ceea ce îmi place mie la fiecare capitol în parte este faptul că toate sunt ușor de pus în practică chiar și de cei mai neîndemânatici părinți. În plus, nu este nevoie de o tăiere substanțială din bugetul familiei, activitățile folosind lucruri ce deja se regăsesc prin casă, ca pungi de plastic, sticky notes, orez sau sticle.

Eu am ajuns la carte în urmă cu câteva săptămâni, astfel că primul capitol legat de nou-născuți deja zburase (și deja îmi e dor de acele zile) așa că am trecut direct la faza a doua, unde rotirile de pe spate pe burtă și invers sunt baza. Pungile senzoriale fac adevărate minuni, dar și lecturarea diferitelor cărțulii colorate.

M-am uitat deja la ce ne așteaptă în sectorul 6-9 luni, se anunță a fi câteva luni mișcătoare, cu, să sperăm, șezut în fund, diversificare cu succes și un mers de-a bușilea cât de cât decent. Ba mai mult, deja am început să implementăm câte puțin și de aici, măcar să ne obișnuim cu exploratul neîncetat.

Dar, și asta este foarte important, nu toți copiii sunt la fel, nu toți se rostogolesc la aceeași vârstă, așa cum nu toți acceptă mâncare solidă la exact 6 luni. Tocmai de aceea, este important să îți adaptezi forma de joacă la abilitățile micuțului. Cu răbdarea treci și marea, vorba ceea, o trăsătură de care părinții abuzează în acești ani. Pentru că da, răbdarea și perseverența sunt elementele cheie ale parentingului și ale timpului de joacă cu cel mic.

Cartea Cătălinei Bucur este minunată și o recomand cu mare drag tuturor părinților de bebeluși până în doi ani, fiind cu adevărat o sursă de inspirație pentru acele momente importante când nu doar îi învățăm pe cei mici despre mediul înconjurător, dar mai ales, petrecem timp prețios alături de ei. Să fii prezent și implicat lângă cel mic este cea mai importantă cărămidă din viața acestuia, iar volumul de față este ajutorul de nădejde pentru un început de viață amuzant, inspirat și educativ. În plus, toate exercițiile și ideile prezentate în carte sunt testate de zeci de ori de Cătălina alături de băiețelul ei, Mircea, așa că acestea vin în spate cu teste riguroase și de încredere.

Tot mereu revin la carte, și voi reveni încă un an jumătate, fiind un volum cu adevărat de ajutor pentru acești minunați primi doi ani. Cătălina, sper să continui seria jocurilor pentru cei mici și de la 24 de luni încolo, avem nevoie de inspirație cât cuprinde! ❤

Pe Cătălina o găsiți pe rețele de socializare și pe propriul site sub numele de Sunny Side Up unde a strâns o comunitate tare faină de mămici, tătici și oameni calzi ce împărtășesc idei despre parenting și nu numai.

Bebe, hai la joacă! de Cătălina Bucur a apărut la Curtea Veche Publishing și este disponibilă aici.

Publicitate

Un gând despre “„Bebe, hai la joacă!” de Cătălina Bucur – cufărul magic cu idei de jocuri creative, amuzante și educative pentru copiii de la 0 la 24 de luni

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s