Creator la Vorbitor – Interviu cu K.J. Mecklenfeld despre fascinația cărților pentru copii

Din dorința de a cunoaște omul din spatele artistului român s-a născut Creator la Vorbitor, o rubrică de interviuri cu meșteșugarii literelor și a universului creației românești, de la scriitori, desenatori, pictori, handmade crafters la librari, traducători și editori.

Pe K.J. Mecklenfeld am avut ocazia să o cunosc prin intermediul ultimului ei volum, Cartea miracolelor, pe care l-am îndrăgit la nebunie pentru ingeniozitatea cu care ne aduce o poveste plină de aventură despre încrederea în sine și altruism.

Cartea miracolelor, alături de volumele I si II din seria Hendrik de MolPlaneta de Aur și Planeta de Jad – au făcut-o pe K.J. Mecklenfeld una dintre cele mai apreciate scriitoare de cărți pentru copii de la noi, lucru pentru care m-am gândit să vă aduc un interviu inedit cu autoarea originară din Iași și stabilită în Olanda în care putem afla detalii din spatele titlurilor ei de succes, când ne vom bucura de volumul II din Terria, cât și curiozități legate de ce cărți citește un scriitor de cărți pentru copii sau dacă s-a gândit să scrie și ficțiune pentru adulți.

Bine te-am găsit! Astăzi o să vorbim puțin despre K.J. Mecklenfeld, scriitoarea unor mult iubite cărți de aventuri pentru copii, dar și persoana din spatele pseudonimului.

Mulțumesc pentru interviu, Ioana, îmi face o deosebită plăcere să stăm un pic de vorbă chiar dacă e doar online. Poate după toată tevatura asta cu pandemia o să ne putem întâlni și sta de vorbă la o cafea și în viața reală. Și să vorbim despre cărți, evident.

Mai întâi, spune-ne câteva cuvinte despre locul unde te-ai născut și despre influența pe care a avut-o în viața ta literară.

M-am născut, am crescut și am studiat inclusiv facultatea în Iași, orașul care ne-a dat o mulțime de scriitori și poeți de valoare. Când mă întreabă vreun olandez de unde sunt spun că vin din capitala literară a României. Sunt de părere că toți ieșenii au o legătură strânsă cu literatura și cărțile, fapt care nu e de mirare dacă ne gândim că încă de mici se plimbă în Parcul Copou pe lângă Teiul lui Eminescu, sau merg din clasele primare în vizită cu clasa la Bojdeuca lui Creangă sau Casa lui Dosoftei.

Au fost scriitorii din Iași o inspirație pentru cărțile tale?

Mai mult decât o inspirație. I-am regăsit de multe ori pe Creangă și Sadoveanu atât în cuvintele bunicului, cât și cele ale tatălui meu. Nu cred că e doar vorba domoală specifică moldovenilor, ci și o anumită înțelepciune adâncă, precum și un dar pentru a spune povești.

Cum a luat naștere cariera ta de scriitoare?

Dorința de a deveni scriitoare a existat încă din copilărie, dar a fost ascunsă în adâncurile sufletului atât de bine încât abia târziu, după ce am împlinit 35 de ani, am reușit să o scot la iveală și să îi acord timp și energie.

Cât timp ți-a luat să scrii prima carte?

Mai bine de zece ani. Când mi-am propus să scriu prima mea carte nu știam nimic despre procesul de scriere în sine, așa că m-am apucat de studiat. Am citit absolut toate cărțile care aveau tangență cu subiectul, prea multe ca să le menționez acum. Am început cu On writing a lui Stephen King, am continuat cu The Art of Fiction a lui Gardner, The Golden Bough a lui Sir James Frazer, Bird by bird de Anne Lamott și multe, foarte multe tomuri despre structura unei cărți.

Povestește-ne puțin despre seria Hendrik de Mol. Pe când volumul al III-lea?

Hendrik de Mol e un băiețel un pic ciudat care se trezește luat pe sus și dus într-o aventură în care nu ar fi plecat conștient în viața vieților lui. Asta fiindcă Hendrik suferă de agorafobie, adică îi e teamă de spațiile deschise. Hendrik își petrece zilele în Muzeul Jucăriilor, aflat în posesia familiei De Mol de foarte multă vreme. Are noroc să îl mai aibă pe bunicul lui care îl ajută să-și depășească situația. Cum bine știm cu toții jucăriile nu sunt simple obiecte neînsuflețite, ele capătă viață în prezența tuturor celor care le iubesc, fie ei copii sau adulți. Bunicul i-a tot spus lui Hendrik să fie mai grijuliu cu jucăriile lui fiindcă într-o bună zi chiar viața lui poate va depinde de una dintre ele, dar Hendrik a crezut întotdeauna că era o figură de stil, nu și-a închipuit niciodată că bunicul vorbea serios. Astfel se trezește primind sfaturi de la un ursuleț de pluș care se dovedește a fi un luptător greu încercat în bătălii, în special cu virușii și microbii de pluș (haha, Corona, take that!), precum și de la un pește-banană, unul dintre cei mai ciudați locuitori ai Plantei de Pluș. Prima aventură îl duce pe Hendrik pe Planeta de Aur, iar cea de a doua pe Planeta de Jad. Volumul al III-lea – hmm, am planuri pentru el, dar deocamdată nu pot să le dezvălui. Sper să apară cât mai curând și să văd trilogia încheiată. Hendrik va ajunge pe Planeta de Chihlimbar, asta e tot ce pot să dezvălui la acest moment.

Vara aceasta ai lansat o nouă carte minunată pentru copii, ”Cartea Miracolelor” despre care am scris recent aici. De unde te-ai inspirat pentru povestea lui Finn și a animagului său Orlando?

Îmi aduc aminte cum citeam sau ascultam interviuri cu scriitori și cum mă enervam la răspunsul clasic la întrebarea de unde vine inspirația, răspuns pe care vi-l dau și eu acum: nu am nici cea mai mică idee de unde. Haha. Dezamăgitor, știu, iertare!, dar ăsta-i adevărul, nu știu de unde. Cum am început să mă gândesc la Cartea Miracolelor? M-am întrebat într-o zi „ce-ar fi să existe o carte în care dacă scrii o dorință ți se îndeplinește?” și așa a început totul.

Care îți e mai aproape de suflet – Hendrik de Mol sau Finn Stormwind?

Îi iubesc în aceeași măsură, sunt ca și copiii mei, nu fac diferență între ei. Îi iubesc în special pentru curajul de care dau dovadă în fața adversităților și pentru iubirea și loialitatea lor necondiționată pentru prieteni și familie.

Care crezi că sunt ingredientele cele mai importante pe care trebuie să le aibă o carte de copii?

Întâi și întâi de toate e musai să fie o aventură pe cinste. Și apoi să aibă o mică învățătură. Știai că o mare parte din personalitatea noastră se dezvoltă în copilărie prin intermediul cărților pe care le citim și ale filmelor pe care le vizionăm? Dacă poveștile care ni se spun nu sunt atractive nu le ascultăm sau vizionăm, așa că mă străduiesc să le fac pe ale mele antrenante și cât de cât folositoare.

De ce crezi că lecturile pentru copii sunt iubite și de oamenii mari? Ce atrage un cititor matur în vraja poveștilor nemuritoare?

Sunt de părere că orice adult are în el o urmă din copilul de odinioară, nu putem să eliminăm complet vremea copilăriei, e parte integrantă din noi, din cine suntem. Mulți aleg să reprime copilul din ei pentru a se adapta mai bine la normele sociale, dar de dispărut nu are să dispară niciodată în întregime. Secretul pentru a regăsi plăcerea cărților citite în copilărie este să îți dai voie să te întorci în timp, să le citești pe cât posibil cu mintea de atunci. Și dacă reușești ai să regăsești ca adult o mică parte din fericirea copilăriei – asta ca să răspund la întrebarea de ce ar citi un adult cărți pentru copii.

Te-ai gândit să scrii și literatură pentru adulți?

Nu, sincer nu, fiindcă nu cred că mi se potrivește. Am citit pe când eram adolescentă toate cărțile pentru oameni mari din biblioteca părinților mei. Mi-au plăcut mult Kafka, Dostoievski, Hemingway, Camus, Dickens și mulți alții, dar dacă mă întrebi acum tot Jules Verne mi se pare mai senzațional ca scriitor dintre cei menționați.

Ce citește un scriitor de cărți pentru copii?

Cărți pentru copii, bineînțeles, dar numai cele foarte faine. Dintre cele pentru adulți greu găsesc în ultima vreme unele pe care să am răbdare să le citesc. În ultimii ani am descoperit că îmi plac mult cărțile ilustrate – primul volum din Harry Potter ilustrat de Jim Kay, uau!

Care ai spune că este cartea ta de suflet, pe care ai putea să o citești la nesfârșit?

Cred că Hobbitul. Dar nu e singura, de fapt sunt trei pe care le pot reciti oricând. Pe lângă Hobbit mai sunt Alice în Țara Minunilor și Vântul prin sălcii.

Ai lăsat România pentru Olanda. Cum vezi diferențele de cultură dintre cele două țări?

Hihi, nu am lăsat România, nu am cum să o las, e parte integrantă din mine, așa precum copilul este parte integrantă din adult. Doar m-am mutat un pic mai departe. O diferență majoră pe care am remarcat-o între Olanda și România este felul în care oamenii se respectă pe ei înșiși și pe cei de lângă ei – olandezii stau aici mai bine ca noi, sunt crescuți de mici în acest fel. Iar dacă e să menționez ceva la care românii stau mai bine decât olandezii atunci e mâncarea, românii se pricep mult mai bine la gătit, iar mâncare e mult mai gustoasă.

Ce planuri editoriale ai pentru perioada următoare?

Corona a schimbat totul. Spre deosebire de alți autori pe care i-am auzit spunând că lucrează cu spor pe timp de pandemie, eu nu am fost productivă în ultimul an. În condiții normale probabil că aș fi avut acum gata volumul al doilea din Terria, seria al cărei prim volum este Cartea Miracolelor.

Unde te vezi peste 10 ani din punct de vedere al carierei de scriitor?

Sper să văd încheiate atât seria Terria cât și Aventurile lui Hendrik de Mol. Și apoi dacă toate-s bune – adică dacă câștigăm bătălia cu Corona, nu ne năpădesc extratereștrii și nici nu ne distruge ca specie Inteligența Artificială – să încep următoarea serie la care mă gândesc de mai bine de zece ani. A, și fiindcă trăiesc în Olanda sper să-mi văd cărțile publicate și aici într-o bună zi. Însă pentru asta am nevoie de un agent literar pe care sper să-l găsesc în partea asta de lume unde piața de carte stă cu totul altfel decât în România.

Un gând de final pentru cititorii blogului.

Urmați-vă întotdeauna visul. Trăiți din plin, nu lăsați prea multe pentru mai târziu, acel timp s-ar putea să nu vină niciodată. Cum zicea master Oogway din Kung Fu Panda: yesterday is history, tomorrow is a mystery, but today is a gift, that is why they call it present.

Mulțumesc frumos pentru interviu, Ioana.

Eu nu pot decât să îi mulțumesc Cristinei pentru acest interviu minunat și să vă îndemn cu toată căldura să citiți literatură pentru copii pentru că merită, aducând la viață povești spectaculoase și pline de lecții pentru fiecare dintre noi.

Pe K.J. Mecklenfeld o găsiți pe Instagram, Facebook, YouTube, cât și pe site-ul personal www.kjmecklenfeld.nl.

Cartea miracolelor a apărut în această vară la Editura Humanitas Junior, iar volumele I si II din seria Hendrik de MolPlaneta de Aur și Planeta de Jad au apărut la Editura Univers.

Publicitate

3 gânduri despre “Creator la Vorbitor – Interviu cu K.J. Mecklenfeld despre fascinația cărților pentru copii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s