„Paturi oculte” de Doina Ruști – lectura hipnotică a roșcovilor mistici

Doina Ruști este de ceva ani unul dintre cei mai de seamă scriitori români contemporani, cu opere ce captivează prin fantasticul unei lumi imaginate, dar și prin realismul unei vieți cotidiene. Paturi oculte reprezintă un dans hipnotic al realismului magic, alături de personaje captivante și o ambianță ce alternează mai multe planuri temporale și narative.

Apărut în această toamnă în cea mai nouă colecție a Editurii LiteraBiblioteca de proză contemporană – romanul se înscrie în registrul fantastic, ce îmbină magistral pasajele din prezentul ce reamintește de o anchetă de poliție cu un trecut bucureștean pitoresc și magic.

Cartea se învârte în jurul Florinei, în prezentă studentă la Litere, care se trezește subit pentru a da peste trupul unui necunoscut. Nu știe nici cum a ajuns în apartamentul respectiv, dar încet încet își aduce aminte cine este tipul. Lev, un alt student la Litere, cu care se pare că a trăit o poveste de dragoste.

Formula unui roman polițist nu se încheie după aflarea identității trupului, ci continuă pe tot parcursul volumului, schimbându-și însă semnificația și registrul.

În timpul unei vacanțe la țară, Flori descoperă atracția spre patul mătușii, care o hipnotizează complet pentru câteva minute, purtând-o spre tărâmuri magice, unde descoperă lumea roșcovilor. Silueta unui bătrân care încearcă să comunice cu ea o bântuie ani la rând, lucru ce îi intensifică obsesia pentru patul vrăjit al mătușii.

Însă, anii trec, Flori rămâne doar cu tatăl său într-un mic apartament din București, mătușa moare, iar patul este vândut unui necunoscut. Descumpănită că nu se mai poate adânci în visurile magice, Flori duce o viață searbădă, fără prea multe țeluri. Asta până când descoperă existența altor paturi oculte din București, pentru care simte aceeași atracție de nepotolit.

„Cine știe ce emana patul ăla, aburi afrodiziaci din substanțe secrete ascunse în lignină, venin de roșcov, tinctură preparată de stafia grădinii.”

În timpul studenției, Flori îl întâlnește pe Lev, tot student la Litere, care îi împărtășește acesteia legenda paturilor vrăjite. Aceste istorisiri ne duc spre Bucureștiul pitoresc al anilor 1800, pasaje ce fac deliciul iubitorilor de frumos și descrieri magice.

Cartea alternează planurile, începând cu prezentul din ziua descoperirii cadavrului, continuând cu relatarea obsesiei lui Flori pentru paturile fermecate și cu istorisirea trecutului misterios al roșcovilor.

Scrisă sub formă fragmentistă, cartea vrăjește cititorul încă de la primele pagini, care pe cum înaintează se adâncește tot mai mult în lumea fantastică a paturilor oculte.

Mi-a plăcut tare mult lumea paturilor mistice, descrierea personajelor complexe, dar și ambianța unei lumi aflate la granița subțire dintre real și fantastic, pe care detaliile bogate ale povestirii o făceau de multe ori să fie incertă, ba chiar feerică.

Ritmul este unul alert, presărat cu multe pasaje antrenante și pline de tensiune, unde planurile alternante au ramificații atât în lumea contemporană, cât și în trecutul subversiv al marilor întrebări.

Paturi oculte te prinde în cercul hipnotic al personajelor bine nuanțate, care se lasă purtate pe tărâmuri nebănuite, atent create de măiestria scriitoarei.

Cartea reprezintă startul perfect pentru o colecție nouă și revigorantă, ce incită nu doar prin subiect, ci și prin tendința de a ne pierde în tărâmul fantastic al roșcovilor.

Recomand cu tot dragul Paturi oculte atât celor ce vor să citească un scriitor român foarte bun, cât și celor ce vor să se lase vrăjiți de lumea roșcovilor și a fantasticului.

Cartea poate fi găsită aici.

Colecția Biblioteca de proză contemporană este coordonată chiar de Doina Ruști și își pronune să acorde atenție debuturilor românești:

„Biblioteca de Proză Contemporană a venit în mod firesc, după ani mulți în care am citit texte primite de la scriitori pe care nu-i văzusem niciodată, multe dintre ele interesante, excelent scrise, încât îmi părea rău că nu puteam să le sprijin altfel decât printr-o recomandare convențională, nefolositoare de multe ori. Acesta a fost un punct de pornire. Dar, pe măsură ce se contura ideea unei colecții, realizam că mă alătur unui vis comun, unei părți importante a vieții – care este cultura națională.“ – Doina Ruști

Din colecția Biblioteca de proză contemporană mai fac parte și Cimitirul trandafirilor de Cristi Nedelcu, Cuibul bufniței de Tudor Runcanu, I put a spell on you de Allex Trușcă și Kyparissia de Alexandra Niculescu, cărți ce pot fi găsite pe site-ul Editurii Litera.