A trecut ceva timp de la ultima mea întâlnire cu scrierile lui Alan Watts, așa că zilele trecute am profitat de o după-amiază liberă și m-am delectat cu cartea Devino ceea ce ești!, apărută în traducerea lui Mihai Popa-Radu la Editura Herald.

Watts este considerat unul dintre cei mai seamă reprezentanți ai budismului zen, acesta devenind în anii 1970 cel mai renumit interpret al gândirii orientale în Occident, atât prin cărțile sale, cât și prin numeroasele sale emisiuni de radio și televiziune. Eu am făcut cunoștință cu stilul său prin intermediul volumului Înțelepciunea nesiguranței, căruia i-a urmat și lectura Cartea despre acel tabu care te împiedică să afli cine ești. Ambele mi-au plăcut, putând extrage din fiecare citate inspiraționale, care nu doar că încununează stilul zen, dar ajută cititorul în viața de zi cu zi.
Devino ceea ce ești! este structurată după același mulaj clasic al cărților lui Watts, acesta vorbind sincer despre căutarea neîntreruptă a sinelui, pe care deseori omul o face sacrificându-și capacitatea de a vedea viața în starea ei pură și invariabilă. Subiectul profund este tratat cu multă seriozitate de către scriitorul budist, care încearcă să învețe și educe prin exemple concrete, nu doar prin definiții sau fraze statice.
Volumul de doar 160 de pagini este alcătuit dintr-o serie de scrieri ale lui Watts, multe fiind luate din prelegerile sale de peste ani, astfel că se observă o oralitatea în texte, ceea ce duce la o înțelegere mai facilă a înțelesurilor din spatele cuvintelor. Mesajul este potențat de numeroasele exemple alese cu mare grijă de către filozof, acesta adăugând și câteva mici parabole budiste.
Dacă ar fi să rezum în doar câteva cuvinte esența cărții, aș putea să spun că lectura s-a axat pe imaginea omului perfect, care ar trebui să se detașeze complet, fie că vorbim de trecut sau viitor, prezentul fiind singurul timp care contează și care ar trebui exploatat la maximum. Această detașare nu trebuie văzută ca o indiferență față de ceea ce a fost sau planurile de viitor, ci este o metodă de a lăsa viața să își urmeze propriul curs, cu bune și cu rele. Accentul în întreaga carte se pune pe eternul Acum, care este, în percepția lui Watts, singura formă de existență, trecutul și viitorul fiind doar iluzii ce încearcă să ne țină departe de trăirea clipei.
Mi-a plăcut felul în care Watts tratează prezentul, care deși este format din mici momente scurte și rapide, acestea vor dăinui pentru eternitate. Prezentul este astfel singurul mediu real în care putem trăi și de care ne putem bucura, pe când amintirea trecutului și planurile de viitor ne afectează abilitatea de a ne bucura din plin de singura entitate temporală existentă.

Și pentru a putea exemplifica mai bine ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă esența cărții, am ales cinci citate din carte care se axează pe importanța prezentului și felul în care putem fiecare dintre noi să trăim fiecare clipă cu folos.
”Se spune că cea mai înaltă formă de înțelepciune este detașarea, în sensul conținut în cuvintele lui Chuang-Tzu,: „Omul perfect își folosește mintea precum o oglindă; nu se atașează de nimic; nu respinge nimic; percepe fără a păstra.” Detașarea înseamnă să nu ai nici regrete legate de trecut, nici temeri legate de viitor; înseamnă să lași viața să își urmeze cursul fără a încerca să intervii în felul în care ea curge și se schimbă, neîncercând să prelungești momentele plăcute și nici să grăbești trecerea celor neplăcute. Asta înseamnă să te miști în pas cu viața, să fii în perfect acord cu muzica ei schimbătoare, asta se înțelege prin ceea ce numim Iluminarea. Pe scurt, înseamnă detașarea atât de trecut, cât și de viitor și a trăi în eternul Acum.”
”Importanța nu se măsoară în timp, iar schimbarea este o manifestare a existenței vieții.”
”Conștiința (egoul) continuă să se simtă dezrădăcinată câtă vreme evită și refuză să accepte că nu își poate cunoaște propriul său fundament sau temei. În schimb, atunci când acceptă acest lucru, conștiința se simte conectată, ancorată, chiar dacă nu știe de ce anume este legată și în ce anume este înrădăcinată.”
”Buddhismul conștientizează frumusețea schimbării, întrucât viața este precum muzica: dacă ținem o notă mai mult decât trebuie, melodia s-a pierdut. De aceea buddhismul poate fi sintetizat în două propoziții: Nu te atașa! și Mergi mai departe!. Renunță la dependența de sine, la permanență, la circumstanțele particulare și continuă să te miști odată cu mișcările vieții.”
”Așa cum pasărea nu lasă nici o urmă, nici o înregistrare a zborului său în văzduh, tot așa dorința umană nu poate câștiga nimic de la viață. Odată ce înțelegem însă acest lucru devenim înțelepți, căci înțelepciunea cea mai profundă se găsește de cealaltă parte, chiar imediat de cealaltă parte a celei mai negre disperări. Este, evident, cu mult mai mult decât disperarea – o bucurie, un sentiment de putere și viață creatoare, aș putea spune chiar o anume siguranță și certitudine mai presus de orice imaginație.”
Așadar, prin intermediul acestui volum, Alan Watts ne îndeamnă să lăsăm deoparte orice fel legături cu trecutul sau viitorul și să ne concentrăm numai pe prezentul de față, devenind astfel ceea ce suntem cu adevărat. În ciuda scurtimii clipei din prezent, aceasta persistă pentru eternitate, meritând toată atenția noastră.
Devino ceea ce ești! a apărut la Editura Herald în seria de autor Alan Watts și este disponibilă aici.
