Cu toții am auzit de William Shakespeare, celebrul bard englez care este considerat a fi unul dintre cei mai importanți scriitori din toate timpurile, cu opere ce încă sunt studiate și jucate în întreaga lume. Eu am o relație specială cu piesele de teatru ale acestuia, având o perioadă în liceu și facultate în care îi devoram pur și simplu titlurile. Este ceva captivant în fiecare piesă a sa, fie că vorbim de dramă sau comedie, moravurile omenești fiind scoase la iveală prin intermediul replicilor savuroase. De aceea, tare curioasă am fost de noul volum publicat la Humanitas Junior al Angelei McAllister, în care prolifica scriitoare îi ajută pe cei mici să descopere universul shakespearian.

Lumea poveștilor lui Shakespeare a apărut la sfârșitul anului trecut în traducerea Mariei Rizoru și conține douăsprezece piese ale faimosului dramaturg. Volumul se bucură de o selecție aparte, printre titlurile alese numărându-se Romeo și Julieta, Othello, Hamlet, Furtuna, Iulius Cezar sau Visul unei nopți de vară. Acestor cunoscute piese li se alătură Macbeth, A douăsprezecea noapte, Cum vă place, Mult zgomot pentru nimic, Regele Lear și Neguțătorul din Veneția, care împreună aduc în fața cititorilor mari și mici povești despre trădări ascunse, secrete, familie și gelozie.


Textul Angelei este unul fluid și cu multă savoare, iar mesajul piesei păstrat intact, alterări făcându-se doar la tonul poveștilor, căruia i s-a redus din intensitate și mai ales, din brutalitate, fiind potrivit pentru cititorii de peste zece ani. Cu toate acestea, cititorii maturi se pot bucura cot la cot cu copiii de esențele profunde din spatele pieselor, fiecare titlu venind cu o lecție de viață.




Și pentru că lecturile pentru copii își atrag cititorii, cel puțin la prima vedere, prin aspect, volumul de față se bucură de grafica atractivă a lui Alice Lindstrom, care dă viață personajelor emblematice cu ajutorul ilustrațiilor colorate. A fost o adevărată plăcere să citesc despre trădarea lui Iago din Othello și să pot să urmăresc și reacția personajelor pe hârtie, desenele împletindu-se spectaculos cu textul narațiunii. A fost ca și cum eram din nou într-o sală de teatru și mă puteam bucura de comploturile și intrigile unor personaje celebre.




„Forțele întunericului adesea îi ademenesc pe oameni pe căi greșite.„
Faptul că piesele sunt repovestite sub forma unor povești în proză le fac accesibile celor mici și cred eu, le deschid acestora apetitul pentru ca mai târziu să descopere și textele originale. Pentru mine a fost o ocazie nemaipomenită să redescopăr anumite piese și să aflu povestea altora, fiind pe perioada lecturii transpusă în lumea machiavelică și plină de secrete ale secolelor trecute.
Tare mult mi-a plăcut această carte, cred că este perfectă atât pentru copii, cât și pentru cititorii maturi, este numai bună de savurat în porții mici, în perioade aglomerate sau când simțim nevoia de puțină dramă clasică. Shakespeare are un farmec aparte, iar McAllister reușește să îi surprindă esența în fiecare povestire.
„Dacă e-adevărat că muzica e hrana dragostei, cântare dați-mi!„

Lumea poveștilor lui Shakespeare. 12 piese ale Bardului repovestite pentru copii de Angela McAllister a apărut la Humanitas Junior și este disponibilă aici.

P.S. Tot de la Angela McAllister, pe același calapod au mai fost publicate la Humanitas Junior volumele Povești cu căpcăuni și vrăjitoare, Un an plin de povești și Povești cu animale din lumea întreagă.