Noir de București reprezintă o antologie coordonată de Bogdan Hrib cu 18 povești polițiste scrise de autori bucureșteni sau prozatori ce se intersectează des cu capitala țării.
Printre primele mele lecturi de anul acesta s-a numărat Gastro Noir, o antologie de pe același tipar cu Noir de București, pe care eu am îndrăgit-o nespus, fiind împătimita poveștilor scurte cu iz polițist.
Așa că am fost tare entuziasmată să citesc și acest volum dedicat crimelor Bucureștiului, știind că orașul are potențial uriaș în ceea ce privește misterul și suspansul oferit de oamenii și străzile pe care le adăpostește.
Lectura de peste 500 de pagini ne oferă 18 povestiri conectate de același spațiu de joacă, un oraș cu o istorie bogată și cu diferite personaje care mai de care mai atipice.
Avem parte de investigații ciudate, cum ar fi cadavre ale căror ADN corespunde unor persoane în viață sau crime pasionale foarte explicite.
Mi-a plăcut cartea, nu la fel de mult ca volumul Gastro Noir, dar mi s-a părut o lectură solidă, cu multă intrigă și suspans, cât și personaje bine creionate, pe care le-aș vedea ca vedetele unor romane de primă clasă.
Au fost și povestioare mai slăbuțe, care păreau nefinisate sau fără vreun fir narativ definit, dar per total antologia conține câte ceva pentru fiecare, de la crime pasionale la ucideri cu sânge rece sau premeditate.
Textul meu favorit este fără dar și poate cel scris de Bogdan Teodorescu, intitulat Bătrâna și casa, unde ni se relatează o poveste tristă, dar cât se poate de adevărată a unei doamne căreia comunismul i-a luat casa, urmând ca la căderea regimului să trebuiască să se lupte cu birocrația pentru a o recupera. M-a emoționat puterea femeii de caracter, care vrea cu orice preț această locuință și care este dispusă să călce peste oricine ce îi stă în cale, chiar și propria familie.
Tot prin intermediul antologiei am descoperit și noi scriitori mystery talentați, pe care sper să am ocazia să îi citesc mai mult în viitor.
Recomand cartea celor ce îndrăgesc genul mystery & thriller, fiind o colecție de luat în calcul în ceea ce privește literatura polițistă românească.
Vă las mai jos lista cu toate cele 18 povestiri, alături de autorii lor și vă invit să căutați cartea pe site-ul celor de la Tritonic, cât și pe Libris.ro, unde o puteți găsi cu autograf și reducere de 20%.
I. D-ale poliției: Dănuț Ungureanu – Câteva zile cu Angel / Daniel Octavian Bejan – Dacă într-o seară, vreun zid / Michael Haulică – Gâtul din Tei / Ștefan D. Guță – Noapte în Gara de Nord / Bogdan Hrib – Crimă de cartier / Daniel Timariu – Sara / Ligia Enache – Care e visul tău?
II. Poveștile orașului: Horia Gârbea – Generația a treia / Olga Delia Mateescu – Fantoma din Lacul Morii / Bogdan Teodorescu – Bătrâna și casa
III. „Detectivi” de București: Petru Berteanu – Sub vrăbii și sub mierle / Lucia Verona – Câteva momente din viața unui anticar / Tony Mott – Vin roșu pentru soțul meu / Teodora Matei – Poveste pe strada Armenească
IV. Întâmplări „civile”: Dan Rădoiu – Trafic de organe / Anamaria Ionescu – Personajul / Silvia Chindea – Întâmplări anodine / Lucian-Dragoș Bogdan – Colții ascunși ai orașului
3 gânduri despre “Un București plin de crime și personaje intrigante în „Noir de București”, o antologie de Bogdan Hrib”