Recenzie „Noir de Brașov”, povestiri reunite de Tony Mott și Bogdan Hrib

Vremea ploioasă de toamnă este numai bună pentru o carte noir proaspăt scoasă din tipar. Volumele colective Noir de la Editura Tritonic oferă cititorului o sumedenie de povești mystery scrise de autori români, cu subiecte diverse, de la trădări în dragoste, la moșteniri de mult pierdute sau conspirații politice.

Noir de Brașov este precedat de volumele Noir de București, ce a apărut în 2017, căruia i-au urmat Gastro Noir în 2018 și Noir de Timișoara, coordonată de Daniel Timariu, în 2019.

Noir de Brașov este ultima operă din acest mulaj ce a fost lansată de curând la Tritonic, antologia bucurându-se de zece scriitori români, consacrați sau debutanți. Inițial volumul a fost gândit sub numele de Noir de Transilvania, dar mă bucur că proiectul a fost axat doar pe minunatul Brașov, lăsându-se astfel loc pentru posibile dezvoltări punctuale.

Când ne gândim la cotloane întunecate, turiști din toate colțurile țării și lumii și o vreme apăsătoare, tipică filmelor noir clasice de la Hollywood, nu avem cum să nu ne gândim și la Brașov, care oferă cadrul perfect pentru o culegere de povestiri ce abundă în mister și suspans.

Cele zece povestiri ce alcătuiesc volumul au în comun atât elementele specifice genului mystery, cât și orașul de la poalele muntelui Tâmpa. Pe lângă opt nume ce ne-am mai încântat cu nuvele și în celelalte antologii Noir: Teodora Matei, Dănuț Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib și Lucian-Dragoș Bogdan, avem și un debutant, pe Radu Costescu, dar și editorul șef Tritonic, Rebeca Cojocaru.

Povestirile despică firele întortocheate ale unor mistere ce se învârtesc în jurul unui singur oraș. Avem parte de detectivi cunoscuți deja de amatorii genului, cum ar fi Anton Iordan sau Stelian Munteanu, dar și de personaje cu totul noi, care însă se ridică cu brio la standardele unor protagoniști captivanți. Am intrat cu ușurință în atmosfera noir a Brașovului, fiind pe parcursul celor 340 de pagini plimbată atât pe străzile principale ale orașului, cât și prin ungherele ascunse ce adăpostesc secrete tenebroase.

Trecutul este împletit cu prezentul, secretele cu adevăruri dureroase, iar personajele negative pot fi deseori confundate cu cele aflate de partea binelui. Aparențele înșală de cele mai multe ori, mai ales în poveștile mystery, iar volumul de față reușește să strângă laolaltă o colecție numai bună pentru cei aflați în căutarea unei lecturi relaxante, dar antrenante deopotrivă.

Eu am citit cu mare poftă toate cele zece povestiri, toate având o narațiune fluidă, personaje captivante și un final solid, cu răsturnări de situație și anchete stimulante. Volumul are parte și de câteva influențe din partea thrillerului sau chiar a fantasticului, însă miezul este alcătuit din elementele polițiste și mystery.

Coordonatorii volumului, Tony Mott și Bogdan Hrib, fac o treabă excelentă cu alegerea povestirilor, aducând în fața cititorilor români o lectură numai bună de savurat atât în doze mici, câte o povestire odată, cât și în runde mai lungi de mister și suspans, așa cum am făcut-o și eu.

Noir de Brașov, povestiri reunite de Tony Mott și Bogdan Hrib a apărut în această toamnă la Editura Tritonic și este disponibilă atât pe site-ul editurii, cât și pe Libris.ro.


Un gând despre “Recenzie „Noir de Brașov”, povestiri reunite de Tony Mott și Bogdan Hrib

Lasă un comentariu